Beatrix

Goed nieuws! Wanneer jullie dit lezen is de wereld dus niet vergaan!

En dat betekent dat we met frisse moed weer aan een nieuw jaar kunnen beginnen. Spannend wat er allemaal gaat gebeuren. Ik roep al heel lang dat koningin Beatrix in 2013 weleens haar abdicatie zou kunnen aankondigen, waarna Willem- Alexander op 30 maart 2014 het stokje kan overnemen. Precies 200 jaar na de inhuldiging van koning Willem I in de Nieuwe Kerk. De omstandigheden zijn er in elk geval naar. De kroonprins lijkt er klaar voor te zijn en de renovatie van het Paleis op de Dam, de centrale locatie bij de troonsoverdracht, is afgerond.

Musea

Het Stedelijk Museum en het Scheepvaartmuseum zijn ook weer open na een flinke verbouwing en het Rijksmuseum volgt dit jaar. Een hoge functionaris aan het hof van Beatrix vertelde me jaren geleden al dat die musea van groot belang zijn, omdat alle hoge buitenlandse gasten een paar dagen lang geëntertaind moeten worden. En dan wil je ze natuurlijk niet ontvangen in een bouwput.

Speculeren

Dan kreeg ik deze week ook nog eens de tip dat er 600 ceremoniële kostuums, bedoeld voor de g1rote dag, door het hof zijn besteld bij een gespecialiseerd bedrijf. Maar ja, het blijft speculeren. De bijna 75-jarige Beatrix lijkt nog steeds veel plezier in haar werk te hebben en trekt zich niets aan van wat types zoals ik roepen. De enige die bepaalt wanneer ze ermee stopt, is zij zelf. En zo hoort het ook.

Reageren