Column | Jong geleerd

26 mei 2012 11:34 | columns | Door Televizier

In ‘Van der Vorst ziet sterren’ vraag ik beroemdheden altijd hoe zij het vak in zijn gerold. Het opmerkelijke is dat vrijwel alle succesvolle artiesten al op jonge leeftijd wisten wat ze wilden en keihard hebben geknokt om de top in hun vak te bereiken.

Veel zangers en zangeressen deden als kind al mee aan talentenjachten. En de meeste acteurs traden al tussen de schuifdeuren op voor opa en oma. Zelf wist ik op m’n achtste al dat ik journalist wilde worden.

Ik schreef de hele schoolkrant vol en las m’n eigen verhalen voor tijdens de kerstviering in de aula, hoe verlegen ik ook was. Thuis zat ik vaak te pielen met m’n radio-cassetterecorder en nam ik m’n eigen programma’s op en op m’n zestiende meldde ik me aan bij de plaatselijke zieken- en lokale omroep in Breda. Ik leerde er alle facetten van het vak, van productie tot presentatie. Bovendien kun je bij zo’n lokaal station nog eens flink op je bek gaan, zonder dat de hele natie meegeniet.

Natuurlijk moet je, naast talent, doorzettingsvermogen en lef ook geluk hebben en de juiste mensen tegenkomen. In mijn geval was dat onder anderen Albert Verlinde. Twintig jaar geleden vroeg hij me als verslaggever voor Showtime. Joop van den Ende vond in 1996 dat ik in beeld moest en Reinout Oerlemans gaf me de kans om programma’s als De 10 en Pulse te presenteren.

Stuk voor stuk mensen die zelf ook heel jong zijn begonnen en wellicht hun passie terugzagen in mij. Ik ben ze er nog altijd dankbaar voor!

Meer over