Column | Jongensboek

Het leuke van mijn werk is dat ik de wereld over mag reizen en zo op de bijzonderste plekken kom.

Deze column schrijf ik bijvoorbeeld in een helikopter boven de woestijn van Oman. Ik ben hier om verslag te doen van het staatsbezoek dat koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima brengen aan het oliestaatje. Zij verplaatsen zich bij dit soort bezoeken vaak door de lucht als er lange afstanden moeten worden overbrugd.

Verslaggevers, cameramensen en fotografen gaan meestal over de weg. Ook vanochtend was dat het geval en dat betekende dat we om 05.45 u in persbusjes stapten om een ‘ritje’ van zo’n 3½ uur te maken. Daarna moest het echte werk nog beginnen. Overigens bestaat dat werk bij dit soort reizen veelal uit wachten. We arriveren ruim voor het koninklijk gezelschap, hangen dan een uurtje rond om vervolgens massaal in actie te komen wanneer de Oranjes arriveren. Daarna rijden we naar de volgende plek, waar hetzelfde ritueel zich herhaalt. En dat dan een keer of vier, vijf achter elkaar. Daarna moeten de items nog gemonteerd worden. Alles bij elkaar ben je dan al snel een uurtje of 16 bezig. Best vermoeiend.

Toen er ineens twee leden van het persleger mee terug mochten in een van de vijf legerheli’s, vond ik het dan ook geen enkel probleem me ‘op te offeren’. En nu hang ik dus boven Oman. In de helikopter naast ons valt de gele hoed van Máxima duidelijk op; ze lijkt te slapen. Onder me strekt de woestijn zich uit. Ik voel me voor even de koning te rijk.

Peter van der Vorst is tv-producent, royaltydeskundige bij RTL Boulevard en presenteert Van der Vorst ziet sterren en Gepest. Hij schrijft over tv maken en tv kijken.
U kunt reageren via Twitter @petervdvorst

Reageren