Column | Live

Ik krijg geregeld de vraag van mensen hoe laat we RTL Boulevard eigenlijk opnemen.

Wanneer ik dan zeg dat het programma helemaal niet wordt opgenomen, maar rechtstreeks is (en dat al elf jaar lang), kijken ze me soms ongelovig aan. Blijkbaar is het moeilijk te vatten dat wat wij daar achter die desk doen, ook echt gebeurt op het moment dat je het ziet. En toch is het zo! Ondanks het luchtige karakter zijn we een nieuwsrubriek waarin we boven op de actualiteit willen zitten.

Tot vlak voor de uitzending zijn we bezig om de laatste tips en feiten te checken. En geregeld komt het voor dat er tijdens het programma reacties binnenkomen die we dan nog live kunnen meenemen. En dat is niet het enige voordeel dat er aan live uitzenden zit. De energie in de studio is namelijk totaal anders. Bij een opname kunnen er altijd dingen overgedaan worden of in de montage eruit worden gehaald. Dat kan bij Boulevard dus niet. Iedere verspreking of regiefout is direct te zien in ruim 1,1 miljoen Nederlandse huiskamers.

Dat betekent dat iedereen voor en achter de camera’s op scherp staat, want niemand wil op z’n bek gaan. Dat betekent trouwens niet dat dit nooit gebeurt. Ook ik heb wel eens een black-out gehad, waardoor ik maar wat zat te raaskallen. Maar zelfs dat maakt niet uit, want dat is dan weer de ‘charme’ van live-tv. Overigens: de Boulevard-herhaling rond middernacht is uiteraard niet rechtsreeks. Die bekijk ook ik, net als de meesten van u, gewoon vanuit m’n bed.

Peter van der Vorst is tv-producent, royaltydeskundige bij RTL Boulevard en presenteert Van der Vorst ziet sterren en Gepest. Hij schrijft over tv maken en tv kijken. U kunt reageren via Twitter @petervdvorst

Reageren