Column Peter van der Vorst: Doordraaien

Ik zit momenteel nog midden in de opnames voor Van der Vorst Ziet Sterren. En dat betekent dat ik niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk weer sterretjes begin te zien.

Voor ieder item moet er namelijk flink wat werk worden verzet. Het begint natuurlijk met het strikken van de gasten waar m’n redactie en ikzelf eigenlijk het hele jaar door mee bezig zijn.

Voordat ik naar iemand toe ga, lees ik zo veel mogelijk oude ­interviews, bekijk fragmenten uit films of tv-programma’s, en als het om een muzikale gast gaat, wil ik ieder liedje van een nieuwe cd helemaal gehoord hebben om goed beslagen ten ijs te komen.

Op de draaidag zelf zijn we meestal 2 à 3 uur met iemand bezig. In de meeste gevallen bellen we al filmend aan om de boel een beetje spontaan te houden. Daarna maken we een tourtje door het huis, gevolgd door een ‘zittend’ interview.

De cameraman is vervolgens nog een halfuurtje bezig om ‘lapshots’ te maken. Dat zijn beelden die je in de montage over het gesprek heen kan leggen, zoals foto’s of bijzondere voorwerpen en hoekjes in het huis.

Daarna wordt het opgenomen materiaal op mijn laptop geladen en maak ik zelf een ruwe voormontage. Vaak doe ik dat onderweg: achterin de auto of in het vliegtuig op weg naar de volgende gast.

Dat mail ik vervolgens naar onze vaste editor Roger die het helemaal netjes afmaakt met muziekjes. Hij zorgt dat de verschillende items in de goede volgorde worden gezet. Pas dán kan het programma worden uitgezonden. Da’s dus best veel werk voor een uurtje televisie, maar wel érg leuk om te doen!

Reageren