Column Peter van der Vorst: Dramatisch

Er is momenteel meer kwaliteitsdrama dan ooit te zien op de ­Nederlandse tv. Dit is mijn top drie van dit moment.

1. House of Cards

Deze serie werd speciaal gemaakt voor de digitale nieuwkomer Netflix. In één week heb ik alle 13 afleveringen bekeken via iPhone en iPad. Soms zelfs op het toilet!

Kevin Spacey speelt de Amerikaanse politicus Francis Underwood, die op slinkse wijze hogerop probeert te komen. Behalve de verhaal­lijnen zijn de onderonsjes die Spacey met de kijker heeft bijzonder. Af en toe spreekt hij je recht in de camera toe. Briljant gedaan! Balen dat seizoen 2 pas in 2014 is te zien.

2. De Man met de Hamer

Iedere zondag kijk ik met een grote glimlach naar Jeroen en Martijn Krabbé die met deze serie een compleet nieuw genre op de Nederlandse tv hebben geïntroduceerd: ‘dramedy’, een kruising tussen comedy en drama.

Het knappe is dat je vanaf de eerste minuut vergeet dat ze ook in werkelijkheid vader en zoon zijn. Daarnaast ben ik ook écht nieuwsgierig naar het geheim dat Jeroen in de serie met zich meedraagt.

3. Borgen

De Deense serie over politica Birgitte Nyborg. Thuis kijken we de dvd en zitten we al midden in de laatste reeks; we vrezen nu al het moment dat we afscheid moeten nemen van Birgitte en de rest van de sterke cast. Ze zijn toch een soort familie geworden...

Gelukkig komt er nog veel moois aan. Binnenkort start eindelijk seizoen 2 van Overspel, Divorce gaat door en ik ben heel nieuwsgierig naar De Prooi. Dit wordt een dramatisch goed seizoen!

Reageren