Column Peter van der Vorst: Filemon

Er zijn inmiddels veel programma’s op de buis waarin beroemdheden worden geportretteerd. Dat doe ik zelf met Van der Vorst ziet sterren.

Johnny de Mol doet het in Waar is de Mol? voor SBS 6 en Frank Evenblij stort zich voor de VARA op cabaretiers. En dan is er natuurlijk nog Ivo Niehe aan wie we allemaal schatplichtig zijn, omdat hij de eerste programmamaker was die thuis op bezoek ging bij binnen- en buitenlandse sterren.

Je zou denken dat er met al die concurrentie geen ruimte meer zou zijn voor nóg zo’n programma, maar niets blijkt minder waar. Filemon Wesselink portretteert nu voor De Week van Filemon iedere week een andere ‘prominent’. En dat doet-ie verdomde goed!

Hij geeft namelijk een geheel eigen invulling aan het genre. De BNN-presentator trekt er in z’n eentje op uit en bedient zélf de camera. We zien hem af en toe in een spiegel voorbijkomen en verder is hij alleen te horen wanneer hij de gesprekken met z’n gasten voert.

In de eerste aflevering volgde hij Georgina Verbaan die verrassend openhartig was over haar wilde verleden en drugsgebruik. Het leek alsof ze zich kwetsbaarder durfde op te stellen omdat er geen cameraploeg om het gesprek heen drentelde. De week daarna leek dat ook het geval te zijn bij de ietwat zonderlinge schrijver Herman Brusselmans.

Prettige televisie, ook al is het camerawerk niet van een ‘professional’. Bovendien laat BNN hiermee zien dat er ook bezuinigd kan worden, zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van de programma’s. Dát zouden ze vaker moeten doen.

Reageren