Column Peter van der Vorst: Gordon

De afgelopen weken was er volop discussie of Zwarte Piet en Gordon racistisch zouden zijn. Peter vraagt zich af of we niet te gevoelig worden voor bepaalde grappen.

Heeft Zwarte Piet nou wel of niet een ­racistisch tintje en discrimineerde Gordon nou écht door een onschuldig grapje te maken tegen een Chinese kandidaat in Hollands Got Talent? Natuurlijk is het goed dat we nadenken over wat we doen en wat we zeggen, maar laten we alsjeblieft niet doorslaan.

Zelf ben ik als homo ook onderdeel van een minderheidsgroep in de samenleving en ook tegen mij worden daarom soms opmerkingen gemaakt die daarmee te maken hebben. Laatst nog.

Ik was te gast in RTL Late Night en Humberto vroeg aan me of ik weleens geëmotioneerd raakte tijdens de opnames van Verslaafd!. Toen ik dat bevestigde, riep medegast Jack Spijkerman vanuit het niets: ‘Homo!’ Dat was een nogal mislukt grapje waar niet al te hard om werd gelachen. Maar vind ik daardoor dat Jack homofoob is? Nee, natuurlijk niet! Net zomin als ik vind dat Gordon een racist is, omdat hij aan Xiao Wang vroeg of hij ‘nummer 39 met rijst’ ging zingen.

Een racist is volgens de officiële definitie iemand die vindt dat het ene menselijk ras beter is dan het andere, en dat vindt Gordon duidelijk niet. Hij is nu eenmaal iemand die over alles en iedereen een gevatte grap weet te maken. Van bejaarden tot Chinezen. En zolang dat niet met de intentie is om mensen te kwetsen, moet dat kunnen.  Wanneer je met woede op dat soort humor gaat reageren, sla je pas écht de plank mis.

 

Reageren