Column Peter van der Vorst: Jimmy

Sinds kort zendt BNN tot mijn grote plezier elke werkdag The Tonight Show uit. Toen ik begin jaren 90 voor het eerst in
Amerika kwam, raakte ik gelijk verslingerd aan het land en de cultuur.


De late night shows maken daar een belangrijk deel van uit. The Tonight Show op NBC is bijvoorbeeld al te zien sinds 1954 en er zijn meerdere succesvolle copycats opgestaan bij andere networks.

De presentator heeft steevast een standup comedy-achtergrond en elke uitzending begint met een monoloog waarin het belangrijkste nieuws van de dag op humoris­tische wijze voorbij komt. Vervolgens is er een sketch, zijn er één of twee celebrities te gast en er wordt afgesloten met een muzikaal optreden.

Jarenlang ging de strijd om de kijker vooral tussen Jay Leno op NBC en David Letterman op CBS. Beide mannen stonden decennialang tegenover elkaar om 23.35 uur. De redelijk brave Leno won het meestal qua kijkcijfers, maar de onvoorspelbare Letterman kreeg de meeste waardering voor zijn humor en scherpte.

Probleem voor de adverteerders was wel dat de heren vooral veel oudere kijkers trokken. Nu is er Jimmy Fallon, die The Tonight Show overnam van Jay Leno. Hij is 39, aantrekkelijk, grappig, muzikaal én intelligent. En met die zeldzame combinatie bindt hij ook jongere generaties aan het programma.

Op televisie én op internet, waar zijn filmpjes en grappen miljoenen keren zijn bekeken. Nu maar hopen dat de rest van Nederland hem net zo leuk vindt als ik, zodat Nederland 3 The Tonight Show ook na de zomer blijft programmeren!

Meer over:

Reageren