Column Peter van der Vorst: Jinek

Eva Jinek is terug op de buis met haar dagelijkse talkshow Jinek. Maar een ding ontbreekt: de veelbesproken bank uit seizoen 1.

De grootste verandering is dat ze ditmaal met haar gasten aan een tafel zit. De bank uit het eerste seizoen staat nu in de hoek van het decor en wordt af en toe voor een kort gesprek gebruikt. Daarmee lijkt Eva gehoor te geven aan de kritiek die ze kreeg op die bank. Veel kijkers én gasten vonden hem te groot, te laag en oncomfortabel. Zelfs de minister-president noemde de bank ‘verschrikkelijk’ toen hij te gast was in het programma.

Volgens mij hebben we hier te maken met een typisch ­Nederlands fenomeen. Om de een of andere reden kunnen ‘wij’ ons in praatprogramma’s geen houding geven op een bank of fauteuil. We voelen ons dan ongemakkelijk en vinden al snel dat buikjes en benen te zichbaar zijn, terwijl het in andere landen wél kan.

Kijk maar naar Graham Norton, Ellen ­Degeneres en Oprah Winfrey. Die zitten, net als hun gasten, allemaal in een lage stoel met de benen ontspannen naast of over elkaar. Door die open houding geven ze zichzelf letterlijk en figuurlijk bloot. Wat dat betreft is het ­jammer dat Jinek niet aan haar bank heeft ­vastgehouden. Bovendien wijkt ze nu minder af van Matthijs, Jeroen en Humberto, die zich ook allemaal achter een tafel verschuilen. Maar het grote voordeel is wél dat het in de recensies nu niet meer gaat over haar prachtige lange benen en stilettohakken. De inhoud is nu belangrijker geworden dan de vorm, en dat is óók weleens lekker!

Reageren