Column Peter van der Vorst: Mannetjes

Onlangs schoof ik aan bij RTL Late Night met onder anderen Rutger Castricum van Powned. Rutger heeft een nieuw programma waarin hij met zes gezinnen naar een Franse camping gaat.

In een fragment zagen we een van de deelnemers klagen over de kwaliteit van het hotel waar ze onderweg sliepen. Daarna stelde ik Castricum de vraag of het wellicht ook een slecht hotel was geweest. Zijn antwoord was: "Nou ja, het keek uit op een parkeerplaats, maar dat had jij vast wel leuk gevonden."

Het was voor iedereen duidelijk dat hij doelde op homo’s die seks hebben op parkeerplaatsen. Ik was even met stomheid geslagen en kon alleen nog uitbrengen: "Waarom zeg je dit?" Ook de rest van de aanwezigen viel stil. Gelukkig ­realiseerde Rutger zich tijdens een volgend filmpje dat hij iets doms had gedaan en bood hij stotterend z’n excuses aan.

Het bizarre is dat me een paar jaar geleden bijna exact ­hetzelfde overkwam toen ik bij Pauw en ­Witteman te gast was. Tijdens een gesprek met medegast Hugo Borst lieten ze een foto zien van een jeugdelftal en moest ik aanwijzen wie de bekende voetballer was. "Want jij hebt immers verstand van jonge jongens", riep Pauw toen.

Gatver! Daarna ging Borst er nog eens overeen met een seksistische opmerking. Nou lig ik er niet wakker van, maar het laat wél zien dat homoseksualiteit voor zogenaamde ‘machomannen’ nog altijd een ongemakkelijk thema is. Niet alleen in de voetbalscene (zie Van der Gijp), maar zélfs in ‘mijn’ zogenaamd progressieve televisiewereld..

U kunt reageren via Twitter @petervdvorst.

Reageren