Column Peter van der Vorst: Mobielmoe

Tegenwoordig zitten we allemaal aan onze smartphones vastgeplakt.

We hebben vaak contact met de hele wereld, behalve met de mensen die naast ons zitten in dezelfde kamer. Ik doe daar net
zo hard aan mee. Even Facebook of Twitter checken, een leuk filmpje op Youtube kijken of ‘appen’ met vrienden. Ik merkte bij mezelf dat het op een verslaving begon te lijken. Ik ging naar bed met die telefoon en stond ermee op. Voordat ik ging slapen struinde ik alle nieuws­sites af, beantwoordde ik nog snel wat mailtjes en ‘likete’ ik berichten van vrienden en ­kennissen. En bij het ontwaken herhaalde die hele cyclus zich weer.

Je herkent het vast wel. Heel gezond is dat niet. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het licht van zo’n beeldschermpje een slechte invloed op je slaappatroon heeft. Bovendien zorgt de inhoud van sommige berichten ervoor dat je nog een tijd lang wakker ligt. Het gevolg: een chronisch slaaptekort met alle klachten die erbij horen. Gelukkig heb ik nét op tijd m’n gedrag kunnen veranderen.

Het was even wennen, maar de Iphone ligt sinds begin dit jaar niet meer op het nachtkastje, maar in de badkamer. Ver genoeg om niet bij elk geluidje naar dat ding te grijpen. En het werkt dus echt! Ik slaap beter en droom zelfs veel vaker en intenser. Alsof er meer ruimte in m’n hoofd is voor andere dingen. Bovendien is er nog een voordeel: zodra de wekker van m’n telefoon afgaat, moet ik ook écht opstaan om ’m uit te zetten. Dus: dump die telefoon en je wordt een fitter én gezelliger mens!

Reageren