Column Peter van der Vorst: Propaganda

Peter maakt zich druk over de zware delegatie die Nederland heenstuurt naar de Olympische Winterspelen in Sotsji. 

Rot op stomme homo’s, het leven draait niet alleen om jullie, hoor’. Dat was, naast talloze steunbetuigingen, slechts één van de vele negatieve reacties die ik kreeg nadat ik me in RTL Boulevard en op Twitter opwond over de zware koninklijke delegatie die Nederland naar de Olympische Spelen in Sotsji stuurt.

De wat meer gematigde ‘critici’ riepen dat ik me meer als ‘onafhankelijk journalist’ zou moeten opstellen. Ik leg dan netjes uit dat ik er in Boulevard juist voor word betaald mijn mening te geven over gebeurtenissen op royaltygebied. Dat is al bijna 12,5 jaar de formule van het programma.

Bovendien ben ik ook homoseksueel en raken Poetins discriminerende wetten mij persoonlijk. Wanneer ik met man en kind naar Rusland zou gaan, lopen we het gevaar opgepakt te worden omdat we ‘homoseksuele propaganda’ bedrijven.

Ondertussen worden Russische homo’s en lesbiennes mishandeld, vernederd en buitengesloten. Landen als de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Canada en België reageren daarop door hun hoogste gezagsdragers uit protest níet naar Sotsji te sturen. Mede op verzoek van de Russische homobeweging.

En wat doen wij? We sturen de meest luxe delegatie die je je kunt voorstellen, inclusief de koning en koningin. Zogenaamd ‘om de dialoog aan te gaan’ en omdat Willem-Alexander ‘nu eenmaal’ erelid is van het IOC.  Dat is blijkbaar belangrijker dan de mensenrechten. Het zou de koning sieren als hij thuis via de televisie de Winterspelen volgt. Als troostprijs mag hij dan erelid van het COC worden. Veel nuttiger én gezelliger!

Reageren