Column Peter van der Vorst: Wanhoop

4 april 2013 16:53 | columns | Door Televizier

Samen met Jim Geduld werk ik nu aan het programma ‘Verslaafd!’.

Daarin begeleiden we verslaafden en hun families voor, tijdens en na het afkickproces. Ik liep al heel lang rond met het idee voor deze serie, omdat ik vind dat zo’n programma hard nodig is op de Nederlandse tv. BNN heeft weliswaar Spuiten en slikken, maar daarin wordt drugsgebruik op een wel érg luchtige manier behandeld. Jammer, want juist de publieke omroep had z’n verantwoordelijkheid met dit thema al lang moeten nemen.

We hebben hier met een serieus probleem te maken. In ons land zijn meer dan twee miljoen geregistreerde verslaafden die zich ooit hebben laten behandelen. Daarnaast is er een minstens zo grote groep die nog geen hulp heeft gezocht. Ex-GTST-acteur Jim Geduld (Arthur) is in 2005 zelf afgekickt van een zware cocaïneverslaving en weet als geen ander hoe levens daardoor verwoest kunnen worden. Hij raakte z’n werk en z’n gezin kwijt en moest alles opnieuw opbouwen. Sinds enkele jaren heeft hij z’n eigen bedrijf waarmee hij op verzoek vanfamilies interventies uitvoert met de bedoeling om hun geliefde mee te nemen naar een afkickkliniek.

Nadat het nieuws over het programma naar buiten kwam zijn we bij Vorst Media overspoeld met telefoontjes en mails waarvan de wanhoop af spat. Vooral van ouders die vrezen voor het leven van hun kind. Het liefst zouden we ze allemaal helpen, maar dat kan niet. Hopelijk werkt alle media-aandacht die we nu creëren ook preventief en kunnen we op die manier iets betekenen. Zoek je zelf hulp, dan kun je nu terecht op Rtl.nl/verslaafd

Je kunt reageren via Twitter @petervdvorst

Meer over