Column Peter van der Vorst: zwart-wit

De afgelopen maanden was ik geregeld te vinden in de Haagse Schilderswijk. Een team van Vorst Media loopt daar sinds een half jaar dagelijks met een camerateam rond voor de documentaire-serie Rondkomen in de Schilderswijk. 

Het doel was om te laten zien hoe het leven is in een buurt waarin de meerderheid van de bewoners werkloos is en ongeveer veertig procent van de mensen leeft op de armoedegrens. Bovendien denken veel mensen bij de Schilderswijk vooral aan criminaliteit en tegenstellingen tussen allochtonen en autochtonen. We wilden laten zien in hoeverre dat beeld ook echt klopt. 

Eindredacteur Marian van Nispen en haar team kregen uiteindelijk toestemming om de bewoners rondom een van de pleintjes in de wijk zes maanden lang op de voet te volgen. In de lente maakten we kennis met Mies, Dirk, Hisham, Joke, Rinus, Ravi, Bep, Zaid en heel veel anderen die bereid waren ons een blik in hun leven te gunnen. Ze zeiden niet meteen ‘ja’, omdat Schilderswijkers veel negatieve ervaringen met ‘de media’ hebben. 

Toen ze er eenmaal van overtuigd waren dat we niet op sensatie uit zijn, maar het échte verhaal willen laten zien, gingen de deuren gelukkig wagenwijd open. En dat bleef zo toen afgelopen zomer ISIS-rellen losbraken en de Schilderswijk bijna dagelijks het nieuws beheerste. 

Mijn beeld van de wijk is in ieder geval flink bijgesteld. Natuurlijk is er veel armoede en ellende, maar ik ken geen andere buurt waar de gemeenschapszin zo hoog in het vaandel staat. De waarheid is letterlijk en figuurlijk veel minder zwart-wit dan ik van tevoren dacht. Vanaf eind oktober bij RTL4.

Reageren