Column | Tinnen bruiloft

Willem-Alexander en Máxima zijn op 2 februari exact tien jaar getrouwd.

Als royaltywatcher heb ik veel belangrijke momenten van nabij meegemaakt. Ik was erbij toen ze hun verloving aankondigden, stond vooraan bij hun huwelijk, zag hoe ze hun dochters aan de pers presenteerden en bezocht in hun kielzog talloze exotische plaatsen. Ik zag de Oranjes soms vaker dan m’n eigen familie.

Dat betekent overigens niet dat we een goede band met elkaar hebben. Integendeel. Tijdens de eerste vier jaar van hun huwelijk weigerde de kroonprins - om nog altijd onduidelijke redenen - me te woord te staan tijdens persconferenties. Sinds 2006 ben ik weer in de gratie en kan ik hem en zijn echtgenote af en toe interviewen.

Het kroonprinselijk paar heeft in de afgelopen jaren een haat-liefderelatie met de media opgebouwd. Aan de ene kant begrijpen ze dat ze ‘ons’ nodig hebben om zichtbaar te zijn voor het volk. Tegelijkertijd haten ze het dat ditzelfde volk zo veel mogelijk over ze wil weten en soms ook kritiek heeft. Als eerste koningshuis ter wereld stelden ze een mediacode in, zodat ze zelf konden bepalen wat mensen wel en vooral niet van ze mogen zien. Censuur dus.

Desondanks vieren we hun ‘tinnen huwelijk’ op RTL 4 met een special, waarin ik terugblik op de opvallendste momenten van de afgelopen tien jaar. Toen ik ze dat onlangs vertelde, riepen ze lachend: ‘Dankuwel, dan hoeven we dat zelf niet te doen.’ Heb ik ze toch nog blij kunnen maken.

Lees ook over het interview dat Linda de Mol onlangs had met het kroonprinselijk paar.

Peter van der Vorst is tv-producent, royaltydeskundige bij RTL Boulevard en presenteert Van der Vorst ziet sterren en Gepest. Hij schrijft over tv maken en tv kijken. U kunt reageren via Twitter @petervdvorst

Reageren