Column | Troonsafstand

Het is altijd bijzonder om zelf onderdeel te zijn van een mediahype.

Rond de verjaardag van koningin Beatrix was het weer eens zover. Zogenaamde ‘kenners’ hadden het gerucht de wereld in geholpen dat de vorstin haar abdicatie bekend zou maken. De boosdoener: schrijver Tomas Ross. In een interview met Brandpunt meldde hij dat hij signalen van insiders had gekregen.

Om de een of andere reden werden zijn woorden uiterst serieus genomen, terwijl hij zich beriep op vage bronnen en theorieën. Bovendien maakt Ross furore met series als Beatrix, Oranje Onder Vuur. Prachtig drama, maar grotendeels verzonnen. Desondanks begon na die uitzending de sneeuwbal te rollen. Redacties belden de volgende ochtend enigszins paniekerig rond om dit ‘nieuws’ te duiden en dat betekende dat ook ik de pineut was. Dat is nu eenmaal het lot van een royaltywatcher.

3FM, Radio 538, PowNews, Radio 1, RTL Boulevard, verschillende regionale omroepen: allemaal hingen ze aan de lijn. De meeste heb ik, tussen de opnames van Mijn Leven In Puin door, te woord gestaan. Mijn collega’s doen ook maar hun werk en we hebben elkaar allemaal nodig. Helaas hadden ze weinig aan me, want ook ik weet niet wanneer de koningin ermee kapt. Zelfs Willem-Alexander tast waarschijnlijk nog in het duister over het exacte moment. Als ik Beatrix was, zou ik er nog lekker mee wachten en pas abdiceren wanneer niemand erop rekent. En zullen we tot die tijd stoppen met speculeren? Dan kom ik tenminste ook weer aan m’n werk toe.

Peter van der Vorst is tv-producent, royaltydeskundige bij RTL Boulevard en presenteert Van der Vorst Ziet Sterren en Gepest. Hij schrijft over tv maken en tv kijken. U kunt reageren via Twitter @petervdvorst

Reageren