Gouden greep

Een van de leukste tv-programma’s van dit moment is ‘De Gouden Eeuw’ van de NTR.

In dertien delen wordt de meest welvarende eeuw uit onze geschiedenis belicht. Tot nu toe hebben we bij ons thuis nog geen aflevering gemist. Op een toegankelijke en prettige manier worden er verbanden gelegd tussen de geschiedenis en het heden. En ondertussen hoor je allerlei opmerkelijke feitjes over de helden uit die tijd, zoals Willem van Oranje, Vondel en Rembrandt.

Hans Goedkoop

Een belangrijk deel van de ­aantrekkingskracht van het ­programma wordt bepaald door Hans Goedkoop, de man die ook het geschiedenisprogramma Andere tijden aan elkaar praat. Stiekem ben ik altijd een beetje jaloers op zijn stijl van presenteren. Hij heeft iets ongenaakbaars en straalt een natuurlijk soort rust en gezag uit. Bovendien blijkt hij nu ook uitstekend te kunnen inter­viewen.

Gouden Greep

Wat verder bijzonder knap is aan het hele concept is dat ze er een kinderversie aan gekoppeld hebben, die ook voor volwassenen zeer goed te pruimen is: Welkom in de Gouden Eeuw. In Klokhuis-stijl wordt daarin met veel humor ingezoomd op de belangrijkste mensen en gebeurtenissen uit die tijd. Erg grappig om Plien van Bennekom te zien als ‘over the top’ talkshowhost die Johan van Oldenbarnevelt of Hugo de Groot het hemd van het lijf vraagt. Dit is nou typisch een programma dat bij de publieke omroep hoort. Het is amusant en je steekt er nog wat van op ook. Kortom: een Gouden Greep van de NTR.

Reageren