Column Carlo Boszhard

In de schoolmusical liep het beter af dan in het echte leven, zo schrijft Carlo Boszhard deze week

18 juli 2023 17:11 | columns | Door Carlo Boszhard

© Televizier/RTL 4
Carlo Boszhard schreef dit jaar een leuke schoolmusical maar het echte leven is soms een stuk minder gezellig. Zeker toen Envy Peru uit Make Up Your Mind werd bedreigd.

Bus,

Alle Remmen Los, zo heet de afscheidsmusical die ik dit jaar schreef voor het bedrijf Benny Vreden. Het is al bijna zestig jaar een fijne Nederlandse traditie om kinderen uit groep 8 uit te zwaaien met een musical. Als je kijkt naar de rollen en tekst is die altijd een soort kluchtige afspiegeling van de maatschappij. Duizenden scholen spelen en zingen wat jij een paar maanden geleden hebt bedacht.

Je krijgt vaak lyrische reacties van: “O, wat was dit geweldig, zo gelachen” en “Wat een mooie liedjes”, maar ook kritiek. Zo zit er een zeer dominante vrouw in de musical, die haar man overal de schuld van geeft. Een soort Hyacinth Bucket uit de Tros-comedy Schone Schijn, zeg maar. “Wat heeft u tegen het huwelijk?” vroeg een boze juf. “Dit is toch ongehoord!” en dan zucht ik maar weer.

Een schrijver zoekt altijd naar het conflict. Achteraf blijkt natuurlijk dat de dominante vrouw niet zonder haar man kan. En hij niet zonder haar, ook dat is liefde. Allemaal onschuldige, grappige situaties die in een bus kunnen plaatsvinden, komen voorbij.

Het echte leven is anders, weet ook Boris Itzkovich Escobar, die u beter kent als Miss Envy Peru van het programma Make Up Your Mind. In een drukke bus in Amsterdam toch maar even achterin zitten, werken op de telefoon. Om vervolgens bedreigd te worden door vier jongens met een wapen. Zat u toevallig in die bus, heeft u gezien en gehoord wat er gebeurde? Bent u misschien die ene mevrouw die wél iets zei? Mijn vraag aan al die andere mensen in de bus is: Waarom deed u niks? Toen u getuige was van homohaat en de beledigende teksten aanhoorde? Waarom was er geen hulp voor Boris, helemaal niks? Femke Halsema reageerde met de tekst: 'Wij staan achter jullie.'

De strijd om altijd en overal veilig en vrij te zijn is een strijd die wij samen voeren en waarbij we elkaar niet loslaten. Mooie woorden die zo in een musical passen. Maar in het echte leven bleef het helaas pijnlijk stil in de bus. Voor de mensen die denken dat we er anno 2023 wel zijn qua acceptatie, we hebben helaas nog een lange rit te gaan.

Meer over