Koningin

Sommige dingen liggen zo voor de hand, dat je er eigenlijk geen rekening mee houdt.

Zo ging het ook met de aankondiging van de troonsafstand van koningin Beatrix. Natuurlijk, ze is 75 en het koninkrijk bestaat in 2013 200 jaar, maar iedereen ging ervan uit dat ze er nog minimaal een jaartje aan vast zou knopen. Toen ik op die 28e januari iets na vijven op de autoradio hoorde dat Beatrix een toespraak zou houden sloeg m’n hart dan ook even op hol. Dat gold overigens ook voor m’n telefoon.

RTL Boulevard

Terwijl ik het stuur al had omgegooid richting de RTL-studio belde het hele rijtje ‘usual suspects’. Van Radio 1 en 2 en zelfs enkele Vlaamse zenders, tot de redacties van DWDD en Pauw & Witteman. Iedereen was in paniek op zoek naar deskundigen die dit nieuws konden toelichten. Uiteindelijk heb ik alleen m’n ‘eigen’ RTL Boulevard gedaan, waar het royaltyteam al maanden geleden allerlei filmpjes had voorbereid voor dit moment.

33 jaar

Dat betekende dat ondanks de spanning van het moment de uitzending vlekkeloos verliep. Om zeven uur keken ook Winston, Albert en ik vanachter onze desk ademloos naar de historische toespraak van de vrouw die 33 jaar lang ons staatshoofd was en over wie ik in de afgelopen 20 jaar tientallen programma’s heb gemaakt.

Kippenvel

Toen ze eindigde met de woorden ‘Dank dat ik uw koningin mocht zijn’, zaten zelfs de republikeinen onder ons met kippenvel. En ik weet dat het totaal niet journalistiek is, maar eigenlijk had ik op dat moment willen zeggen: majesteit, dank dat u onze koningin wilde zijn!

Meer over:

Reageren