Koningsmantel

1 maart 2013 16:14 | columns | Door Televizier

Ik ben inmiddels alweer zo’n 15 jaar werkzaam als royaltywatcher voor RTL 4.

En het rare is dat veel mensen er automatisch van uitgaan dat je dan ook Oranjefan bent. Dat is dus een misvatting. In mijn huis geen tegeltjes met leden van de koninklijke familie. Ik heb niets tegen ze, maar probeer hun doen en laten op een journalistieke manier te benaderen. Kritisch en onafhankelijk. Daarnaast vind ik dat we niet te hoogdravend moeten doen over de Oranjes, het zijn immers ook maar gewone mensen. Die houding wordt me door kijkers niet altijd in dank afgenomen.

Zo hadden we laatst in Boulevard een discussie over de inhuldigingsmantel die Willem-Alexander op 30 april draagt. De Partij voor de Dieren vindt dat de nieuwe koning die niet moet dragen vanwege de bontkraag van hermelijn. Nou lig ik daar zelf niet wakker van, maar ik snap wel dat die partij zich er hard voor maakt, omdat ze nu eenmaal voor de belangen van dieren opkomt. Ik stelde dan ook voor om de bontkraag te vervangen door een fluwelen kraag. Dan stoot je niemand voor het hoofd en het is meteen een mooi teken van modern koningsschap.

Nou, dat heb ik geweten! Naast een hoop steunbetuigingen, kreeg ik ook flink wat tweets en mailtjes om m’n oren van Oranjeklanten die vonden dat ik meer ‘respect’ moest tonen voor de koninklijke tradities. Eén vrouw eindigde haar vlammende betoog met: ‘Ik heb genoeg van dat misselijk makend gedrag van je, oud wijf!’ En dat was nog het minst erge scheldwoord dat voorbijkwam. Lekker koninklijk dus. 

Meer over