Peter van der Vorst over het mooie programma Dreamschool

Op NPO 3 is Lucia Rijker is te zien in Dreamschool en dat programma verdient volgens Peter van der Vorst meer kijkers.

De kickboxer begeleidt in het programma samen met rector Erik van ’t Zelfde zestien jonge ‘drop­outs’ die nóg verder zullen afglijden als ze ­blijven hangen in het lamlendige leventje dat ze nu leiden. Lucia Rijker doet dat op een geweldige manier. De oud-wereldkampioen en boeddhist straalt rust én kracht uit.

Lik-me-reet!

Zelf was ze als puber ook geen lieverdje en die ervaring gebruikt ze om de bokkende jongeren weer op het rechte pad te krijgen. Door ze op sportief gebied af te beulen, vriendelijk met ze te praten of door ze keihard toe te schreeuwen. Met haar vette Amsterdamse tongval weet ze direct door te dringen tot de jongeren met teksten als ‘Doe je mee of zit je alleen maar te oordelen, te roddelen en te zeiken over alles en iedereen? Je hebt ontzettend veel kwaliteiten, maar een attitude van lik-me-reet!!” En als er dan een tegenwerpt: “Ik kan vandaag niet meedoen, want ik ben ziek”, krijgt hij van Lucia horen dat hij niet moet zeuren en dat zij zelf kampioenswedstrijden heeft gebokst terwijl ze een longontsteking had. Tja daar valt natuurlijk letterlijk en figuurlijk niet tegenop te boksen.  

(Terug)kijken dus

En het mooie is: het werkt. Bij sommige jongeren zie je tijdens de serie langzaam maar zeker het kwartje vallen. Ook de lessen van bekende gast­docenten als Peter R de Vries, Karin Bloemen, Inez Weski en Maarten van Rossem helpen daarbij. Het is hoe dan ook televisie die raakt, omdat ­iedereen in het programma totaal zichzelf is. (Terug)kijken dus, want dit programma verdient
het om gezien te worden.

Reageren