Ingrijpend

Erik Dijkstra komt met documentaire 'Staken op leven en dood' over de grootste, maar onbekende oorlogsstaking

11 april 2023 12:20 | documentaire | Door Tessa Kok

© BNNVARA

In de documentaire 'Staken op leven en dood' staan de April-meistakingen centraal. Maar liefst 500.000 mensen durfden in 1943 de onderdrukking van de Duitsers te trotseren tijdens deze staking. 

Omdat de aangrijpende gebeurtenissen vrij onbekend zijn gebleven, probeert presentator Erik Dijkstra het raadsel op te lossen en de grootste Nederlandse staking een prominente plek te geven in de vaderlandse geschiedenis. 

Gebeurtenissen rond de April-meistakingen

Tijdens de April-meistakingen sneuvelden 200 stakers en honderden werden naar strafkampen afgevoerd, omdat de bezetter hard terugsloeg. Hoe kon het gebeuren dat deze uitbarsting van verzet die begon bij de Stork-fabrieken in Hengelo zo onbekend is gebleven? Was dat omdat de grote steden besloten niet meer mee te doen na de keihard neergeslagen Februaristaking? Of was de oorzaak dat stakers op het platteland in bescheidenheid terugkijken op hun verzet? Erik Dijkstra belooft dit grote raadsel op te lossen in de driedelige documentaire. 

In 'Staken op leven en dood' worden de gebeurtenissen rond de April-meistakingen gereconstrueerd via een twintigtal verhalen die zich door heel het land hebben afgespeeld. Kijkers krijgen op die manier beter inzicht in de ontroerende en meespelende gebeurtenissen die de onwaarschijnlijke moed van honderdduizenden Nederlanders destijds laten zien.

De impact van deze stakingen zijn nog steeds merkbaar, zoals bij kinderen en kleinkinderen die worstelen met verdriet en schuldgevoel. Door de onbekendheid van de April-meistakingen zijn vele vragen maar liefst tachtig jaar lang onbeantwoord gebleven. En dat terwijl het de grootste staking is die Nederland ooit heeft gekend. 

Openhartige verhalen en emoties

Geruchten werden mythes en trauma’s bleven onverwerkt achter in de hoofden van de personen de erbij betrokken bleven. De laatste nog levende getuigen, destijds nog kinderen, delen in het drieluik openhartig hun verhalen en emoties van de gebeurtenissen die de rest van hun leven hebben getekend.

De ingrijpende documentaire is vanaf maandag 24 april drie weken lang om 22.15 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2. Over hetzelfde onderwerp verschijnt ook een boek, van Erik Dijkstra en Hans Morssinkhof.

Meer over