Vijf jaar na de aanslag

KRO-NCRV komt met documentaire over de tramaanslag in Utrecht in 2019

6 februari 2024 13:25 | documentaire | Door Tessa Kok

© KRO-NCRV

Maandag 18 maart 2019 was een zwarte dag. Op die dag opende Gökmen Tanis het vuur in een tram op het 24-Oktoberplein in Utrecht, waardoor vier mensen om het leven kwamen en zes mensen gewond raakten.

Maar daar bleef het niet bij, want veel van de ontsnapte inzittenden liepen een trauma op. KRO-NCRV brengt een documentaire uit over de impact van deze tramaanslag.

KRO-NCRV 2Doc: De tramaanslag

Aanstaande 18 maart is het alweer vijf jaar geleden dat de tramaanslag in Utrecht plaatsvond. Dader Gökmen Tamis schoot op mensen in de tram, maar ook daarbuiten. In de documentaire van KRO-NCRV vertellen mensen die de gebeurtenis van dichtbij hebben meegemaakt hun verhaal. Eén van hen is Paul, die zelf in de tram zat. Hij wist gelukkig te ontsnappen. “Ik zag de dader staan met dat pistool, zag hem richten en proberen te schieten. Op dat moment denk je, dit is het einde.”

Nabestaanden en hulpverleners 

In de documentaire van KRO-NCRV komen ook nabestaanden van de slachtoffers aan het woord. Bovendien delen hulpverleners hun ervaringen van de dag van de aanslag. De documentaire toont de enorme nasleep van deze heftige gebeurtenis.

De 42-jarige tramschutter, Gökmen Tanis, heeft een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen. 

2Doc: De tramaanslag is op maandag 18 maart om 22.20 uur bij KRO-NCRV op NPO2 te zien.

Meer over