God Save the Queen

Net5 zendt zondag documentaire over het leven van koningin Elizabeth uit

9 september 2022 14:08 | documentaire | Door Marjolein Vos

© Alamy Limited, Fotograaf: Jonathan Brady
Na het overlijden van koningin Elizabeth II gisteren zendt Net5 zondag de documentaire The Queen: een leven lang op de troon uit. In de documentaire is het indrukwekkende levensverhaal te zien van de vorstin van het Verenigd Koninkrijk. Zo komen ook de grote uitdagingen aan bod waar de langst regerende vorstin voor kwam te staan.

In de documentaire blikken Nederlandse en Britse deskundigen terug op het leven van de koningin die haar 'vrouwtje' stond in een mannenwereld en gezien werd als een liefhebbende moeder en echtgenote.

Stabiele factor

Ruim zeventig jaar lang werd de koningin gezien als dé stabiele factor in een maatschappij waarin bijna alles veranderde. Om haar heen in haar privéleven gebeurde van alles. Zo werd prins Philip, haar jeugdliefde, niet bepaald met open armen ontvangen. De prins gaf zijn baan op om zijn vrouw, de koningin, te steunen. Onder meer deze liefdesband wordt besproken in de documentaire.

Een keerpunt

Een deuk in het ambt liep de koningin op bij de komst van jonge prinses Diana die andere ideeën had over haar rol als prinses. Na de dood van de prinses leek de queen dan ook de grip te verliezen. Dit wordt ook wel gezien als het keerpunt in de monarchie waarop de koningin kritisch naar zichzelf moest kijken.

Onder meer royalty-verslaggever Sam Hoevenaar vertelt over de uitdagingen en de rollen die Elizabeth combineerde. Correspondent Verenigd Koninkrijk Lia van Bekhoven vertelt over de band tussen Camilla en koningin Elizabeth. Van degene die het huwelijk van haar oudste zoon opblies tot de vrouw van koning Charles die zich nu koningin-gemalin mag noemen. Ook de schandalen van prins Andrew en het vertrek van prins Harry en Meghan worden niet onbesproken gelaten.

The Queen: een leven lang op de troon is zondag 11 september om 21.30 uur te zien bij Net5 en op KIJK.nl.

Meer over