Recensie: documentaire Mr. Probz - Against the Stream

Vandaag verschijnt de nieuwe documentaire Mr. Probz – Against the stream op Redbull TV. Donderdagavond was de première in Tuschinski. Televizier was aanwezig en beoordeelde de film. 

We kennen Mr. Probz (32) natuurlijk van zijn monsterhit Waves, maar de artiest heeft op z’n zachtst gezegd niet altijd fijne tijden gekend. Hij bracht zijn jeugd vooral op straat door, werd in 2013 neergeschoten en ontsnapte een jaar later aan een verwoestende brand in zijn huis. De korte documentaire van Bob van de Gronde toont het levensverhaal van de hiphopartiest, die van een straatrapper uitgroeide tot een wereldster.

Eerste vier akkoorden

De documentaire gaat in een sneltreinvaart langs de hoogte- en dieptepunten van Mr Probz’ leven. Op het ene moment ligt hij in het ziekenhuisbed nadat hij in zijn buik geschoten is. Vervolgens zien we hoe hij een paar akkoorden van Waves op zijn gitaar speelt, de eerste vier akkoorden die hij ooit leerde spelen. Het vervolg is bekend: hij scoort met Waves een nummer één-hit in meerdere landen, treedt op in het buitenland, ontvangt prijzen en werkt samen met artiesten als 50 Cent en Armin van Buuren. Al die beelden komen langs.

Verkoolde gitaar

De film maakt veel indruk. Het is niet niks wat de zanger heeft meegemaakt. Regisseur Bob van de Gronde besloot de schietpartij en de brand te laten naspelen door acteurs. Een goede zet: de beelden van een bebloede buik en een verkoolde gitaar staat op je netvlies gebrand. In de documentaire vertelt Mr. Probz rustig wat de gebeurtenissen in zijn leven voor hem betekend hebben. Het kan volgens de artiest altijd nog erger, je moet vooral waarderen wat je hebt. Dat is een mooie boodschap.  

Klein halfuur 

We hebben slechts één kanttekening: de documentaire is te kort. Mr. Probz heeft veel meegemaakt, misschien te veel om in 27 minuten te vertellen. De regisseur laat alles zien, maar hij had nog dieper mogen ingaan op de heftige jeugdjaren van de zanger en op successen als zijn samenwerking met 50 Cent. Al met al is het knap hoe de regisseur in een klein halfuur het leven van ‘onze’ wereldartiest heeft vastgelegd. We hebben Mr. Probz in ieder geval een beetje beter leren kennen.

Aantal sterren: ****

Reageren