Terug Naar Je Eige Land

Tim Hofman maakt documentaire over kinderpardon

26 oktober 2018 09:24 | documentaire | Door Irma Tomas

© ANP
Deze zomer kreeg Nederland te maken met de affaire Lily en Howick, maar er zijn meer van zulke jongeren. Tim Hofman volgt in de #BOOS-documentaire Terug naar je eige land kinderen van vluchtelingen of migranten die uitzetting boven het hoofd hangt of al uitgezet zijn.

In Nederland wonen ongeveer 400 kinderen die uitgeprocedeerd zijn en elk moment kunnen worden uitgezet. Tim Hofman praat met vijf van die kinderen. Een van hen is de de 8-jarige Nemr. Hij is in Nederland geboren en al acht keer verhuisd naar een nieuw asielzoekerscentrum. Hij weet dat hij ieder moment uitgezet kan worden naar Irak, een land waar hij nog nooit is geweest.

Kiev

Maksim (14), Dennis (10) en Arina (5) zijn alle drie geboren in Nederland. Hun ouders woonden al 17 jaar in Nederland, tot ze begin juli dit jaar werden uitgezet naar Kiev, Oekraïne. Het #BOOS-team bezoekt ze in Kiev en ontdekt dat de kinderen zich er helemaal niet thuis voelen.

Nigeria

Ook maakt Tim kennis met de 16-jarige Kingsley. Hij is geboren in Italië, kreeg toen kanker aan zijn oog en is daarvoor behandeld in Nederland. Hij woont hier nu al 9 jaar. Zijn moeder komt oorspronkelijk uit Nigeria, maar hij is daar nog nooit geweest. De IND wil hem en zijn moeder naar Nigeria sturen, waar medische behandeling niet mogelijk is.

Tim gaat ook langs bij politici om te vragen hoe de vork precies in de steel zit, maar dat valt niet zo lekker.

Terug naar je eige land wordt op 8 november om 22.25 uur uitgezonden op NPO 3

Meer over