De Scheepsjongens van Bontekoe

2 april 2008 11:13 | film | Door Televizier

De veertienjarige Hajo (Pim Wessels) is zelfs voor 17e eeuwse begrippen wat jong voor de grote vaart, maar hij weet schipper Bontekoe (Peter Tuinman) toch over te halen hem mee te nemen als scheepsjongen naar de Oost. Samen met vriendje Padde (Billy Zomerdijk) sluit hij aan boord vriendschap met Rolf (Martijn Hendrickx) en krijgt hij te maken met het harde leven op zee.

GENRE
Avontuur

REGIE
Steven de Jong

MET
Pim Wessels
Martijn Hendrickx
Billy Zomerdijk
Peter Tuinman e.a.

VERHAAL
De veertienjarige Hajo (Pim Wessels) is zelfs voor 17e eeuwse begrippen wat jong voor de grote vaart, maar hij weet schipper Bontekoe (Peter Tuinman) toch over te halen hem mee te nemen als scheepsjongen naar de Oost. Samen met vriendje Padde (Billy Zomerdijk) sluit hij aan boord vriendschap met Rolf (Martijn Hendrickx) en krijgt hij te maken met het harde leven op zee. Net wanneer Hajo er een beetje lekker in komt, vergaat het schip en lijden de drie jongens schipbreuk. Ze weten uiteindelijk Java te bereiken, maar ook daar gaat van alles mis. Het is de vraag of de jongens ooit weer thuis in Nederland zullen komen.

OORDEEL
Met een vrij beperkt budget heeft Steven de Jong een behoorlijk indrukwekkende film afgeleverd. Vooral de scènes aan boord van het schip zien er verbluffend goed uit en het verhaal, naar het klassieke kinderboek uit 1924 van Johan Fabricius, is ook anno 2008 nog spannend genoeg om de aandacht vast te houden. Minpunten: sommige personages zijn nogal ‘over the top’ en na de schipbreuk wordt de film ineens een stuk minder krachtig en geloofwaardig.

EXTRA’S
The making of, visual effects en de clip van Pak maar m’n hand van Nick & Simon.

Meer over