Wie gaat er dit jaar met de Oscar vandoor?

De Oscaruitreiking is hét Hollywoodfeestje van het jaar. Dit jaar worden de beeldjes voor de negentigste keer uitgereikt. Een voorproefje.

In 1929 vond de allereerste Oscaruitreiking plaats. Acteur Douglas Fairbanks presenteerde de ceremonie, die alles bij elkaar een kwartier duurde. Ondertussen is het 2018 en worden de Oscars voor de negentigste keer uitgereikt. Tegenwoordig neemt een avondje Oscars flink meer tijd in beslag: de live-uitzending op Net 5 duurt zo’n drie uur.

Jimmy Kimmel

De presentatie van ’s werelds belangrijkste filmfeestje is voor het tweede jaar op rij in handen van talkshowpresentator Jimmy Kimmel. Hij praat de avond aan elkaar, maar mag geen prijzen uitreiken. Daar zijn anderen voor. Traditiegetrouw geven de winnende acteurs van vorig jaar de beeldjes weg in de categorie beste hoofd- en bijrol.

Casey Affleck

Dus reiken Viola Davis (Fences) en Mahershala Ali (Moonlight) de Oscars voor beste mannelijke en vrouwelijke bijrol uit en ontvangt de beste acteur zijn prijs uit handen van Emma Stone (La La Land). Casey Affleck, de winnaar van vorig jaar voor zijn hoofdrol in Manchester by the sea, ontbreekt tijdens de uitreiking. Hij trok zich terug omdat hij in het kader van #metoo is beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie in zijn plaats de prijs voor beste actrice uitreikt, is nog niet bekend.

Mery Streep

In voorgaande jaren waren er in veel categorieën afgetekende favorieten, maar dat is dit jaar lang niet altijd het geval. Er zijn wel enkele usual suspects genomineerd. De opvallendste is Meryl Streep, die haar 21e nominatie in de wacht sleepte voor haar hoofdrol in Steven Spielbergs The post. Ze was al een tijdje de meest genomineerde acteur uit de geschiedenis; Katharine Hepburn en Jack Nicholson volgen op gepaste afstand met ieder twaalf nominaties. Of Streep wint, is twijfelachtig: Frances McDormand kreeg al de Golden Globe voor haar hoofdrol in Three billboards outside Ebbing, Missouri en heeft ook nu de beste papieren. Bij de mannen lijkt Gary Oldman vrij onbedreigd op zijn eerste Oscar af te stevenen: hij wordt alom geprezen om zijn vertolking van Winston Churchill in The darkest hour.

The shape of water

Ook dit jaar zijn er weer films die een hele lading nominaties binnensleepten. Guillermo del Toro’s The shape of water maakt kans op dertien Oscars, oorlogsspektakel Dunkirk is in acht categorieën genomineerd en Three billboards outside Ebbing, Missouri dingt mee naar zeven beeldjes. Opvallend zijn verder de vier nominaties voor Jordan Peeles politiek getinte horrorfilm Get out, en niet in de minste categorieën: beste film, beste scenario, beste acteur (Daniel Kaluuya) en beste regie. Peele is pas de vijfde Afro-Amerikaan die kans maakt op de Oscar voor beste regisseur.n

Nederlandse kanshebbers

Er zijn dit jaar geen Nederlandse films genomineerd. Layla M., de Nederlandse inzending voor de categorie beste buitenlandse film, haalde de shortlist niet. Er zijn wel twee Nederlanders die kans maken op een Oscar. Make-upartiest Arjen Tuiten is genomineerd voor zijn werk voor de film Wonder en cameraman Hoyte van Hoytema sleepte een nominatie in de wacht voor zijn werk aan Dunkirk.

Live: The Oscars 2018, zondag - Net 5 • 03.05

Meer over:

Reageren