Tiende kookboek

HHB-winnaar Rutger van den Broek geniet van bakken als vorm van scheikunde

19 september 2021 06:00 | home | Door Redactie Televizier

© Ingrid Hofstra

Toen Rutger van den Broek de eerste editie won van Heel Holland bakt, wist hij niet dat dit hem zóveel zou brengen. Bakken is en blijft zijn passie. ‘Ik houd van het creatieve.’

Tekst: Lieneke van der Fluit

De hele begane grond van het huis in Hilversum waar oud-Heel Holland bakt-winnaar Rutger van den Broek sinds kort woont, is zijn werkdomein. Een ruime keuken met een indrukwekkend kookeiland en vier ovens. Alle keukengerei heeft hij hier binnen handbereik. Buiten in de tuin staat een houtoven voor verse pizza’s. Het was de droom van Rutger een eigen werkruimte te hebben. “Dit is een heerlijk ruim huis, we wonen en slapen boven. Ik ben overdag altijd hier in de keuken te vinden. Mijn vriend Erik komt soms na een lange werkdag op het bankje in de keuken zitten, zodat we nog even gezellig samen kunnen zijn als ik aan het bakken ben.”

Dit najaar verschijnt alweer je tiende bakboek. Wat wordt het voor boek?

“In de afgelopen boeken heb ik me vooral op Nederlandse, Franse en Engelse klassiekers gericht, in De Bakatlas kijk ik verder over de grens. Als je wereldwijd gaat kijken, is er zoveel lekkers te vinden! Denk aan Indonesische pandan cake, pastéis de nata uit Portugal en American pies in allerlei soorten en maten. Dit soort internationale baksels laat ik in mijn nieuwste boek de revue passeren.”

Ben je op veel onbekende pareltjes gestuit in je zoektocht naar internationale bakrecepten?

“Overal waar ik de afgelopen twee jaar kwam en mensen met een andere achtergrond zag, vroeg ik direct wat ze het liefste bakken. Zo kwam ik steeds op nieuwe ideeën. Ook heb ik op mijn blog naar het favoriete vakantielandbaksel van mijn lezers gevraagd. Door corona is een groot deel van mijn zoektocht online geweest en ik ben zeker op heerlijke, voor mij nieuwe, recepten gestuit. Zo staat de Russische honingcake in De Bakatlas. Het is een cake die bestaat uit allemaal losse laagjes honingkoek die door een heerlijk frisse roomvulling samensmelten, heel lekker.”

Hoe ga je te werk?

“Voordat een recept in een boek van mij terechtkomt, heb ik ’m soms wel zes of zeven keer proefgebakken. Van elk recept zijn er honderden in omloop, maar ik wil de perfecte samenstelling van ingrediënten vinden die is afgestemd op de smaak van Nederlanders. Dus ik ga net zo lang proefbakken tot het in mijn ogen perfect is. Dat luistert heel nauw. Ik krijg van veel mensen terug dat het altijd klopt wat ik beschrijf, dat vind ik belangrijk. Je zult in mijn boeken niet snel een ‘handje van dit’ of een ‘snufje van dat’ lezen. Jouw hand is heel anders dan mijn hand, dus dat zegt niets over de hoeveelheid. In mijn boeken staan alle ingrediënten heel nauwkeurig beschreven. Soms word ik ook weleens gek van mezelf, hoor, dan heb ik net iets voor de zoveelste keer gebakken en vind ik dat het toch nog beter moet. Het is mijn perfectionisme.”

Tien boeken in acht jaar tijd! Had je dit ooit verwacht?

“Nee, als iemand me toen had verteld dat Heel Holland bakt me dit allemaal zou brengen, had ik keihard gelachen. Toen ik in 2013 meedeed aan de eerste editie van Heel Holland bakt was het een ongewis avontuur. Ik kan het me nog goed herinneren, ik stond daar dagenlang op een knullig grasveldje, de opnamedagen duurden eindeloos. Dan kwam ik in de nacht thuis en moest ik de volgende ochtend vroeg weer naar mijn werk in het ziekenhuis. En dat voor een – toen nog – onbekend nieuw programma van Omroep Max. Niemand had kunnen vermoeden dat het programma een doorslaand succes zou worden. Ik had echt geen idee dat dit zoveel nieuwe deuren voor me zou openen, ik was compleet onbevangen. Het Jim en Jamai-effect, zo noemt mijn vriend het altijd.”

Wat maakt dat jij zo van bakken houdt?

“Ik houd van het creatieve, van het gevoel dat je zelf iets maakt. Dat gevoel krijg ik ook als ik een eigen kast in elkaar timmer of een vloer leg, maar in de keuken vind ik dat nog veel bijzonderder. Het tikkeltje scheikunde dat eraan te pas komt om het zo perfect mogelijk te krijgen, maakt het voor mij steeds weer een uitdaging. Daarbij is bakken ook nog eens heel gezellig om samen te doen.”

Is het je met de paplepel ingegoten?

“Ik kom zeker uit een bakfamilie. Altijd als er wat te vieren valt, een verjaardag of een diplomering of een feestdag, wordt er gebakken. Ik zat vaak bij mijn moeder op het aanrecht mee te kijken en dan vooral om de beslagkom uit te likken.”

Wie zijn jouw eerste proevers?

“Mijn vriend Erik, mijn familie en de buren. Zij proeven mijn creaties en geven me eerlijke feedback op hoe het smaakt. Natuurlijk proef ik alles wat ik bak nog zelf, maar ik kan het niet meer opeten, want dan word ik veel te dik! Ik ben twee jaar geleden bewust meer gaan sporten, want het risico van dit vak is echt dat je te veel gaat eten en aankomt.”

Voor je fulltime aan het bakken sloeg werkte je als verpleegkundige. Mis je je oude werk nog wel eens?

“Ik werkte inderdaad op de uitslaapkamer in het ziekenhuis. Ik vond het altijd heel leuk om te doen. Ik heb natuurlijk enorm veel geluk dat ik van mijn passie – bakken – mijn werk heb kunnen maken, maar toch mis ik het werk in het ziekenhuis ook wel eens. Ik had erg leuke collega’s en nu sta ik toch vaak alleen in de keuken. Ook mis ik het zorgen heel af en toe, als verpleegkundige kun je echt het verschil maken. Ik sluit niet uit dat ik ooit nog terugkeer in mijn oude vak. In coronatijd heb ik erover nagedacht of ik niet tijdelijk terug moest gaan naar mijn oude baan, extra handjes waren natuurlijk welkom. Maar ik kon mijn huidige werk en alles dat ik heb opgebouwd niet zomaar terzijde schuiven. Hoe gek het ook klinkt, ik heb het in coronatijd drukker gehad dan ooit. Iedereen zat thuis, had tijd over en sloeg aan het bakken.”

Kijk je nog steeds naar Heel Holland bakt?

"Ja natuurlijk, ik kijk altijd. Dan voel ik zó mee met de kandidaten, ik weet precies waar ze doorheen gaan. Robèrt van Beckhoven is een inspiratiebron voor me, een echte vakman."

Wat is jouw droom voor de toekomst?

“Ik zou heel graag een eigen bakprogramma op televisie willen. Ik vind het vooral tof om te laten zien dat je met de basis – eieren, bloem, boter en suiker – eigenlijk alles kunt maken. Om die eenvoud over te brengen en daarbij ook nog eerlijke en lokale producten te gebruiken, lijkt me geweldig.”

Heel Holland bakt Nog Een Keer | zondag 19 september 2021 | NPO 1 | Omroep MAX | 20:30 uur

Meer over