Sesamstraat-icoon

Aart Staartjes (81) overleden na auto-ongeluk

12 januari 2020 16:27 | informatief | Door Irma Tomas

© ANP
Meneer Aart is niet meer. Aart Staartjes, de man die meerdere legendarische kinderprogramma's bedacht, overleed zondag op 81-jarige leeftijd.

Staartjes kwam vrijdagmiddag in Leeuwarden met zijn brommobiel in botsing met een auto. Hij werd naar het ziekenhuis vervoerd maar daar overleed hij vandaag aan zijn verwondingen. 

Film van Ome Willem

Aart Staartjes is natuurlijk het bekendst van zijn rol als meneer Aart, de ouwe mopperaar uit Sesamstraat waarin hij sinds 1984 speelde. Maar dat was niet het enige bekende kinderprogramma waarbij hij was betrokken. Staartjes bedacht in de jaren zeventig De Stratemakeropzeeshow en was een paar jaar later verantwoordelijk voor De film van ome Willem met Edwin Rutten en Harry Bannink. Honderdduizend Nederlandse kinderen lachten zich een kriek om het wekelijkse terugkerende broodje poep.

Waltz

Ook de J.J. de Bom voorheen De Kindervriend was van de hand van Staartjes. Daarnaast presenteerde jarenlang de intocht van Sinterklaas. Later deed hij het verslag. De geboren Amsterdammer draaide zijn hand ook niet om voor serieuze rollen. In 2006 was hij te zien in de tv-serie Waltz waarin hij circusdirecteur Willy Waltz speelde. 

Meer over