Jonger publiek

Andere Tijden verdwijnt na 21 jaar van de buis

7 mei 2021 09:14 | informatief | Door Demi Schoenmakers

© NTR
Na maar liefst 21 jaar verdwijnt het bekroonde geschiedenisprogramma Andere tijden van de buis. Drie jaar geleden werd het NPO2-programma al gehalveerd van 35 naar 18 uitzendingen per jaar. Nu valt het doek alsnog.

Een woordvoerder van de NTR, de omroep die het programma maakt, heeft dat bevestigd aan het AD

Eerder werd al bekend dat programma’s als Radar, Opsporing Verzocht, Opgelicht?! en Het familiediner onder druk staan. Hun zendtijd wordt ingekort of verdwijnt om ruimte te maken voor programma’s die een jonger publiek trekken.

Recente geschiedenis

Andere tijden brengt reportages over zo goed als vergeten gebeurtenissen uit de recente geschiedenis, zoals krakersrellen, de laatste wereldbeker van Ajax of studentenontgroeningen. In 2001 won het programma een jaar na de start de Zilveren Nipkowschijf. Andere tijden trok gemiddeld 281.000 kijkers. In 2008 keken de meeste mensen naar het geschiedenisprogramma. Het hoogtepunt was gemiddeld 542.000 kijkers. 

Online of een podcast

"Natuurlijk betreuren wij het enorm dat er geen plaats meer is voor de reguliere afleveringen van een programma dat wij bij de NTR (en veel kijkers met ons) als een instituut beschouwen", zegt de NTR over de stop van Andere tijden. Er komen komend jaar nog wel een aantal speciale uitzendingen, maar hoeveel dit er zijn is nog niet bekend. Ook wordt er gedacht aan online afleveringen of een podcast. Hier is nog geen knoop over doorgehakt. 

Sterfhuis

Hans Goedkoop presenteerde het programma bijna twintig jaar. "Ik vind het buitengewoon triest dat het programma verdwijnt. Het is 20 jaar van mijn leven geweest. Toen de netmanager de helft van onze afleveringen afnam, heb ik al gelijk gezegd: dit is een sterfhuis. Dat werd toen ontkend, maar is nu dat toch gebleken.” Astrid Sy nam in 2020 de presentatie van Goedkoop over. 

Meer over