Tips van ervaringsdeskundigen

Dit zijn de grootste valkuilen voor kandidaten Het Spaanse dorp

1 juli 2019 12:00 | informatief | Door Televizier

De taal niet spreken, ruzie met de aannemers, gekmakende bureaucratie. Valkuilen genoeg voor de deelnemers van Het Spaanse dorp. Gelukkig zijn er genoeg soortgelijke tv-programma’s om alvast iets van te leren.
Tekst: Tijgerbloed teksten

Bereid je voor

Sjaak en Irma (foto boven artikel) begonnen in Ik Vertrek (AVROTROS) aan een nieuw leven in Hongarije. Het besluit kwam nogal spontaan. Sjaak drukte tijdens het googlen ‘op het knopje Hongarije’, en opeens was daar een spotgoedkoop boerderijtje. Er werd een Hongaars – en dus onleesbaar – contract getekend en de verhuizing met 70 papegaaien en 2 teckels naar de bouwval was een feit. En nee, die mooie bijgebouwtjes waarmee de makelaar ze lekker had gemaakt, hoorden er dus niet bij. Deze valkuil verdient wel een kanttekening. Eerst ging alles mis, maar Sjaak en Irma wisten er uiteindelijk toch iets van te maken. Ze helpen nu zelfs nieuwe emigranten met de bureaucratische rompslomp in Hongarije. 

Geef nooit op

Lynn en Richard (foto hierboven) waren te zien in Leef je droom (AVROTROS) . Ze leefden in Engeland van de voedselbank. Hun droom op een beter bestaan begon niet al te voorspoedig in de bergen van Portugal: koken in een provisorische tent, een gat in de grond als wc en kleren wassen in een beekje. Dan moet je het wel heel graag willen... Nadat een storm hun kampement wegvaagde en een bosbrand die akelig dichtbij kwam, begonnen ze op een andere plek opnieuw. Binnen een jaar hadden ze een idyllische thuis met kippen, ganzen, geiten en meer zelf geteelde groente en fruit dan ze op konden. De beste tip van Lynn: ‘Het is geen makkie, maar je hebt geen sportschool meer nodig!’ 

Hou van elkaar

Martien en Erica, het onvergetelijke stel uit Ik Vertrek (AVROTROS), bouwden een Frans kasteel om tot succesvolle B&B. Martien kwam tot het inzicht dat hij toch echt op mannen viel, de relatie liep stuk en ze keerden terug naar Nederland. Einde verhaal? Welnee. Ze bleken niet zonder elkaar te kunnen, dus werd er opnieuw getrouwd – dit keer op puur platonische basis – en een nieuw kasteel gekocht. Hoe dat uitpakt is te zien in het SBS-programma Chateau Meiland. Laat je niet van de wijs brengen door hun aanhoudende gekibbel, liefde overwint alles.

Volg je hart

De besnorde Dick Strawbridge en zijn kleurrijke vrouw Angel Adoree verruilden hun flat in Londen voor een ruïne in Frankrijk. In Escape to the chateau (RTL 4) zien we hoe ze het kasteel met 45 kamers - zonder elektriciteit, riolering, verwarming, met giftige loodverf op de muren en gaten in de vloeren - omtoveren tot een droompaleis. Dick geeft in een interview misschien wel het allerbeste advies: ‘laat je leiden door je hart maar neem beslissingen met je verstand.’

Leer de taal

Je zou ze de kost moeten geven: mensen die zich zonder enige taalkennis in een buitenlands avontuur storten. Jan en Corrie in Tsjechië is in dat opzicht een Ik Vertrek-klassieker. Ze spraken geen woord Tsjechisch en eigenlijk ook geen Duits. Wanneer wordt het internet nou aangelegd? Dinsdag weet Jan, want ‘Samstag is toch dinsdag?’. Met wat basis taalkennis wordt communiceren met de plaatselijke loodgieter/gemeenteambtenaar/bakker een stuk makkelijker. Bovendien kweek je er goodwill mee. Chantal en Paul, die meededen aan Ollolai (RTL), de voorganger van Het Spaanse dorp, begrepen dat prima. Met haar Italiaanse powerpoint en zijn streekliedje scoorden ze dikke punten bij de dorpsraad

De expert

Eric Jan van Dorp schreef het handboek Succesvol emigreren. “Je succes hangt voor een groot deel af van de juiste voorbereiding. Wie onvoorbereid het avontuur aangaat, heeft grote kans van een koude kermis thuis te komen”, zegt hij.

Zijn drie tips:

  • Emigreer niet uit onvrede, maar om een droom waar te maken. Het moet geen vlucht zijn.
  • Bepaal vooraf nauwkeurig wat je wilt bereiken. Met vage onrealistische ideeën gaat het niet lukken.
  • Zorg voor een ruime financiële buffer. Geldzorgen zijn nooit leuk, zeker niet in een vreemde omgeving waar je op niemand kan terugvallen. 

Het Spaanse dorp: Polopos start op maandag 1 juli en is daarna wekelijks te zien bij RTL 4 om 21.30 uur.

Het Spaanse dorp: Polopos

Ooit was Polopos een bloeiend bergdorp met 2000 inwoners, genoeg winkels en veel cafés. Tegenwoordig zijn er nog slechts 60 mensen over in het plaatsje ten zuiden van Granada. De burgemeester vreest dat Polopos helemaal verdwijnt en nodigt tien Nederlandse stellen uit om weer leven in de brouwerij te brengen. Deze stellen presenteren hun plannen in de eerste aflevering. In de tweede uitzending wordt duidelijk welke vijf koppels de komende weken aan de slag mogen in Het Spaanse dorp. De dorpsbewoners kiezen uiteindelijk de winnaars, die 20.000 euro krijgen en zich ereburger van Polopos mogen noemen.

Meer over