Hoera! Prinses Beatrix is 80 jaar

31 januari 2018 13:24 | informatief | Door Televizier

© RVD

Prinses Beatrix viert vandaag haar tachtigste verjaardag. Ze leefde een bewogen leven. Wij zetten de hoogte- en dieptepunten op een rij.

1938 Beatrix Wilhelmina Armgard Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau en Prinses van Lippe-Biesterfeld wordt op 31 januari geboren in Paleis Soestdijk in Baarn, als dochter van Prins Bernhard en Prinses Juliana.

1940 Duitsland valt Nederland binnen. De jonge Beatrix en haar ouders vluchten via Engeland naar Canada.

1956 Beatrix rondt haar gymnasium succesvol af en begint een studie rechten in Leiden.

1966 Beatrix trouwt met Claus von Amsberg, een Duitse diplomaat, met de oorlog tegen de Duitsers nog vers in het nationaal geheugen. De huwelijksdag wordt geboycot door Joodse organisaties en ontsierd door rookbommen tijdens de rijtoer door Amsterdam.

1967 Geboorte van Willem-Alexander. Daarna volgen Johan-Friso en Constantijn.

1980 Beatrix volgt haar moeder Juliana op als koningin der Nederlanden. Ook de inhuldiging wordt ontsierd, ditmaal door krakersrellen uit protest tegen het woningtekort.

1988 De koningin viert haar vijftigste verjaardag in Amsterdam met een bezoekje aan de vrijmarkt. Ze krijgt in de Jordaan spontaan een zoen van een Amsterdammer.

1999 Een ontroerde Beatrix hoort bij de uitreiking van de Prins Claus Prijs hoe haar echtgenoot haar liefdevol bedankt.

2000 De koningin bezoekt Enschede na de vuurwerkramp die een woonwijk met de grond gelijkmaakte.

2002 Een jaar van emotionele uitersten voor Beatrix: haar geliefde Claus overlijdt, maar ze wordt ook voor het eerst oma, van Constantijns dochtertje Eloise. Een jaar later volgt Catharina-Amalia, de dochter van Willem-Alexander. In totaal krijgt Beatrix acht kleinkinderen.

2012 Middelste zoon Friso krijgt een skiongeluk en raakt in coma. Hij overlijdt een jaar later.

2013 Beatrix doet na 33 jaar troonsafstand. Willem-Alexander volgt haar op.

2018 Prinses Beatrix viert vandaag haar tachtigste verjaardag. De NOS zendt een documentaire uit waarin historicus Geert Mak en journalist Jutta Chorus hun kijk op de prinses geven.

Beatrix 80, woensdag - 20.30 uur • NPO 1

Meer over