Gijs van Dam

Hof: OM moet Jelle Brandt Corstius vervolgen in verkrachtingszaak

23 juli 2019 11:25 | informatief | Door Jacob-Jan van de Groep

© ANP Kippa
Het Openbaar Ministerie moet Jelle Brandt Corstius vervolgen voor beschuldiging van verkrachting aan het adres van Gijs van Dam in de landelijke media. Dat is de uitkomst die het gerechtshof in Amsterdam deed in de zaak die Gijs van Dam aanspande tegen de journalist.

Op zijn website reageert Brandt Corstius op de uitspraak van het Hof. "Ik heb een stuk geschreven over een ervaring die ik als traumatisch heb ervaren. Met dit stuk wilde ik een stem geven aan de mannelijke slachtoffers van seksueel geweld. Iedereen die de moeite neemt om het stuk te lezen, zal concluderen dat de naam van Van Dam niet te traceren is. Ik maak mij dan ook geen zorgen over deze rechtszaak", begint de journalist zijn verklaring. Gijs van Dam en zijn advocaat Peter Plasman hebben vooralsnog niet gereageerd op de beslissing van het Gerechtshof Amsterdam.

Verliezers

Brandt Corstius stelt daarnaast dat de rechtszaak uiteindelijk "alleen maar narigheid oplevert voor beide partijen en hun naasten". "De afgelopen jaren heb ik tevergeefs geprobeerd de andere partij daarvan te overtuigen via mediation en bemiddeling door advocaten en gemeenschappelijke vrienden. Ik was ervan overtuigd dat de enige manier voorwaarts is om met elkaar in gesprek te gaan, niet via de media, advocaten en rechtszaken maar face to face. Ik zit met een hoop vragen, en ik kan mij voorstellen dat Van Dam die ook heeft. Deze rechtszaak kent alleen maar verliezers."

Gebrek aan bewijs

Jelle Brandt Corstius beschuldigde Gijs van Dam vorig jaar van verkrachting, die in 2002 plaatsgevonden zou hebben. Van Dam ontkende dat stellig en hield het incident op een seksueel contact in een dronken bui. Brandt Corstius wenste vervolging, maar door een gebrek aan bewijs werd daar geen gehoor aan gegeven.

Meer over