Interview met Leonie ter Braak: „Ik begon te huilen en ik kon niet meer stoppen.”

12 Maart 2018 11:25 | informatief | Door Televizier

© Telegraaf/WNL

Ze was vijf jaar lang een van de vertrouwde gezichten van het WNL-ochtendprogramma Goedemorgen Nederland. Leonie ter Braak (37) nam afgelopen december afscheid. Ze verhuisde naar SBS 6 en is sinds begin februari te zien als een van de presentatoren van Marktplaats: Heel Holland handelt. Hierin gaat ze met een cameraploeg op zoek naar de verhalen achter onlineadvertenties. Daarnaast presenteert ze nu ook twee dagen per week Hart van Nederland.

Lees het artikel hieronder verder

Het laatste streaming nieuws

Mogelijk gemaakt door guidinc.nl

Turbo Review: Pixar-animatiefilm Luca op Disney Plus

Meer film & serie nieuws

Tekst: Ernest Marx

Jouw laatste uitzending van Goedemorgen Nederland is ruim twee maanden geleden. Heb je er al volledig afstand van kunnen nemen?
„Jazeker. Dat gaat sneller dan je denkt. Komt ook doordat ik ontzettend druk ben met mijn nieuwe baan die mij helemaal in beslag neemt. Maar ik heb nog bijna dagelijks contact met mijn ex-collega’s. Vooral Roos Moggré spreek ik vaak. Wij zijn echt vriendinnen geworden dus van uit het oog, uit het hart is zeker geen sprake. Van de mensen heb ik geen afscheid hoeven nemen.”

Maar van het programma natuurlijk wel. Nog geen spijt?
„Het vervelendste aan Goedemorgen Nederland vond ik dat ik doordeweeks altijd om vier uur mijn bed uit moest. Dat brak me op. Het leukste was ik al die politici mocht interviewen. Ik volg de politiek nog steeds op de voet en van nieuws blijft mijn hart sneller kloppen. Dat maakte mijn beslissing om te vertrekken lastig. Maar het programma had een vast format en ik hou er ook van om wat meer bewegingsruimte te hebben. Ik wilde graag weer zelf op pad voor reportages, zoals ik dat vroeger bij RTV Oost ook deed. En ik hou ervan om meer betrokken te zijn bij de creatieve kant van het televisie maken. Bij Marktplaats denk en regisseer ik zelf ook mee. Heel erg leuk.”

Welk Marktplaats-item maakte tot nu toe de meeste indruk op je?
„Mijn allereerste klus. Ik ging langs bij Qusai, een 31-jarige Syrische vluchteling die in een rolstoel zit. Hij bood via Marktplaats.nl zijn boek Dutch for dummies aan, omdat hij het niveau daarvan inmiddels was ontstegen. Hij vertelde mij zijn vluchtverhaal, over hoe hij met zijn aangeboren lichamelijke handicap weerloos op dat bootje zat en echt dacht dat hij doodging. Dat kwam zó hard bij mij binnen. Toen daarna de camera even uit stond begon ik te huilen en ik kon niet meer stoppen. Het bleef maar stromen. Zo gênant. Thuis op de bank voor de televisie huil ik ook om alles. Maar als ik aan het werk ben helemaal nooit. Tot nu.”

Hoe reageerde hij op jouw tranen?
„Heel lief. Maar ik had ook echt een klik met hem. We hadden tijdens de opnames veel lol en we konden ook lekker met elkaar dollen. Hij was zelfs met me aan het flirten, haha. Maar goed, mijn allereerste item voor Marktplaats was dus meteen een verhaal dat gigantisch bij mij binnenkwam. Enerzijds gênant, anderzijds mooi omdat het me zo oprecht raakte. De kracht van dit programma is dat iedereen een verhaal heeft. Of het nou groot of klein is. We nemen letterlijk een kijkje achter de voordeur bij heel uiteenlopende mensen. Perfect voor mij, want ik ben ongelooflijk nieuwsgierig. Wanneer ik mijn kinderen van school haal en langs willekeurige huizen fiets, vraag ik me altijd af: wie wonen hier en wat is hun verhaal? Mijn vriend heeft dat helemaal niet. Hem boeit het niet wat een ander vindt of doet. Ik wil juist alles weten.”

Is jullie dagelijks leven door jouw overstap erg veranderd?
„Ja, en daar moesten we enorm aan wennen. Voorheen stond ik dagelijks om vier uur op maar ik was daarna wel om elf uur klaar. Logistiek kon ik dan ’s middags thuis de boel regelen. Ik moest nog wel de uitzending van de volgende dag voorbereiden. Dat combineerde ik met koken en de zorg voor onze twee kinderen, dus dat was nog best een gekkenhuis. Maar nu kom ik soms pas om zeven uur thuis. Ik kan je vertellen: de eerste maand puilden de wasmanden uit en werd er vooral veel eten besteld in plaats van gekookt. We moesten echt onze draai weer vinden. Dat gaat inmiddels al veel beter.”

Marktplaats: Heel Holland Handelt, elke werkdag - 19.00 uur • SBS 6
Hart van Nederland, elke dag - 18.00 en 22.30 uur • SBS 6

Meer over