Interview

Taco Dibbits en Joris Bijdendijk combineren kunst en eten in De Kok en de Directeur

10 juli 2022 10:00 | informatief | Door Lydia van der Weide

© AVROTROS

Men neme een museumdirecteur en een sterrenchef; wat ontstaat er dan? De Kok en de Directeur, een programma dat de kijker verrast met kunst én monumentale gerechten uit zes landen.

Wat hebben kunst en eten met elkaar te maken? Taco Dibbits, hoofddirecteur van het Rijksmuseum in Amsterdam, hoeft er niet lang over na te denken: "Ze maken allebei deel uit van een cultuur. Daarom zijn het twee perfecte ingrediënten voor een reis door Europa. Samen met Joris Bijdendijk, chef-kok van restaurant RIJKS®, ga ik op zoek naar de herkomst van producten die we in kunstwerken afgebeeld zien."

De Kok en de Directeur

Het idee voor De Kok en de Directeur ontstond toen Dibbits en Bijdendijk samen door het Rijksmuseum liepen. Bijdendijk: "Al pratende kwamen we erachter dat we op een heel andere manier naar de werken kijken. Ik zie bijvoorbeeld allerlei ingrediënten en vraag me af of die wel op deze manier geschilderd kunnen zijn. Taco kijkt naar hoe een schilderij is gemaakt en kent de geschiedenis ervan. Het leek ons mooi om samen op reis te gaan om elkaar én de kijker te inspireren."

De rondreis

In de eerste aflevering nemen ze de kijker mee naar Sicilië, het eiland van de citroen. Daarna volgen Slovenië, Suriname, Zweden, België en Frankrijk. Op deze plekken ontmoeten ze kunstenaars en chef-koks en dwalen ze rond in musea, keukens, in depots en bij boeren.

Dibbits: "Er ging een wereld voor me open op het gebied van culinaire geschiedenis. Ik denk dat het voor kijkers ook heel interessant is. Volgens mij is er niet eerder een programma op de Nederlandse televisie geweest waarbij je zoveel over eten én over kunst en geschiedenis leert." Bijdendijk hoopt vooral dat kijkers zo enthousiast worden dat ze direct naar de winkel gaan omdat ze de gerechten die voorbij zijn gekomen zelf willen uitproberen.

De Kok en de Directeur is vanaf 10 juli 2022 elke zondag om 19:20 uur te zien op NPO 2.

Meer over