Nieuw!

Jeroen Pauw komt met nieuwe serie over scheefgroei

2 april 2021 09:07 | informatief | Door Demi Schoenmakers

© ANP

NPO-ster Jeroen Pauw gaat een programma maken over de scheefgroei in de Nederlandse samenleving. In deze tweedelige serie zoekt hij uit waarom de rijken alleen maar rijker worden, terwijl de middenklasse economisch stil blijft staan.

Pauw heeft het zelf goed voor elkaar, financieel gezien hoeft hij niet eens meer te werken. Maar voor miljoenen mensen in Nederland zijn een koophuis, een vastcontract en een goed pensioen niet vanzelfsprekend. Hoe kan het dat zij in hun dagelijks leven maar weinig terugzien van de economische groei?

Lees ook:

Jeroen Pauw:

Meeprofiteren

In het nieuwe programma Scheefgroei in de polder onderzoekt Pauw samen met historicus Sander Heijne en bedrijfskundige Jeroen Smit waarom slechts enkelingen profiteren van de groeiende welvaart. Ook proberen ze antwoord te krijgen op de vraag hoe we aan een samenleving kunnen bouwen waarin werken loont en iedereen kan meeprofiteren van een economische groei.

Gelijkwaardige toekomst

In de eerste aflevering gaat de NPO-ster in gesprek met gewone, hardwerkende Nederlanders van wie de lonen de afgelopen veertig jaar onvoldoende zijn meegegroeid met de economie. Huizen zijn onbetaalbaar, sparen is geen optie en tegenwoordig moet je al snel genoegen nemen met een steeds flexibeler contract. In de aflevering daarna kijkt Jeroen juist vooruit. Want wat moet er precies veranderen voor een rechtvaardige, gelijkwaardige en duurzame toekomst? 

Talkshow

In juli stopte Pauw met de presentatie van de talkshow Op1. Vanaf november was hij zes weken te zien met zijn nieuwe programma Pauw komt binnenDeze talkshow werd telkens op een andere plek opgenomen. Pauw trok het land in om te praten met mensen die normaal gesproken niet zouden aanschuiven bij een praatprogramma. Voor zijn nieuwe programma trekt hij opnieuw het land in, maar dit keer eindigt hij dus niet achter zijn desk als presentator van een talkshow. 

Scheefgroei in de polder is op 11 en 18 april om 21.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.

Meer over