Johnny de Mol over De Reis van Je Leven

9 april 2018 15:05 | informatief | Door Irma Tomas

© RTL

Opnieuw maakt Johnny de Mol met een aantal ongeneeslijk zieke mensen hun droomreis. Zes vragen aan de presentator over De reis van je leven.

Wat is de voornaamste reden dat mensen zich aanmelden voor De reis van je leven?

“Normaal gesproken verrassen je vrienden jou als je ziek bent, hier is het andersom. Iemand die ongeneeslijk ziek is zegt: ik wil een reis maken met mijn beste vrienden om herinneringen te maken, om nog het een en ander tegen elkaar uit te spreken, om een document te maken. In eerste instantie voor zichzelf, maar ook voor de nabestaanden. En ze willen de kijker vaak een positieve boodschap meegeven. De reis van je leven gaat meer over het leven dan over de dood.”

Hoe geven jullie zo’n zwaar programma toch die sfeer van: we vieren het leven?

“Geen enkele ongeneeslijk zieke wil als slachtoffer worden gezien. Dus we lopen in zo’n week echt niet op eieren. We maken gewoon grappen. We zeggen wel: als het je te veel wordt, moet je het zeggen. Dus we maken plezier, beleven avonturen en gaan de diepte in. Uiteindelijk is het gesprek over de dood, waar ze het meest tegen opzien, altijd de scène die ze achteraf het meest waarderen.”

De meeste gasten zijn leeftijdgenoten van jou met kanker of ALS. Wat doet dat met je?

“Veel. Maar je kunt dit programma maar op één manier maken: je gaat iets aan met elkaar en je gaat all the way. Het leek dit jaar pittiger dan de vorige keer, voor het hele team. Nog voordat we op reis konden gaan, was een van mijn reisgenoten ons al ontvallen.”

Wat geeft dit programma jou?

“Dat een hoofdgast belt wanneer hij of zij net met de familie het resultaat heeft bekeken. En dat-ie dan zegt dat dit het allermooiste cadeau is dat hij ooit heeft gekregen. Dat-ie nog nooit zo blij is geweest met een reis en met zoiets tastbaars dat voor altijd zal blijven bestaan.”

Wat vind je lastige momenten?

“Als een vriend van de hoofdgast vertelt hoeveel diegene voor hem betekent en iemand dan breekt. Je bent de hele week samen op pad… dat zijn moeilijke momenten. Of bijvoorbeeld met Sofie in de eerste aflevering, als ik vertel dat mijn vriendin Anouk zwanger is. Sofie is 29 en heeft een vriend. Ze willen graag kinderen, maar dat is in haar situatie uiterst gecompliceerd. Dat is keihard, dat hakt er wel in.”

De gasten werken een bucketlist af. Sofie gaat in Namibië met haar vriendinnen de Big Five spotten en ‘sandboarden’. Wat wil jij nog doen?

“Door mijn werk kreeg ik het ongelooflijke cadeau dat ik heel veel heb mogen zien en mogen doen. Dan ga je het dichter bij huis zoeken, intiemer. Ik word bijna vader en als mijn zoon zes is wil ik hem meenemen naar de ArenA, naar het voetbal.”

 De reis van je leven, dinsdag - RTL 4 • 21.30 uur

Meer over