Kijkje achter de schermen

KRO-NCRV maakt startdatum nieuw televisieprogramma Burgerzaken bekend

3 februari 2023 12:49 | informatief | Door Tessa Kok

© KRO-NCRV

Zet dinsdag 14 februari maar in je agenda, want dan is het zover. Op die datum begint het nieuwe zesdelige televisieprogramma Burgerzaken van KRO-NCRV, waar verschillende gemeentehuizen een kijkje achter de schermen geven.

Het verhaal

In het programma worden hardwerkende ambtenaren gevolgd in de rol die ze hebben bij alle kleine en grote gebeurtenissen in een mensenleven. Dat gebeurt in het gemeentehuis van vijf Nederlandse gemeenten: Den Haag, Rozendaal, Den Bosch, Oudewater en Leiden. Kijkers zijn in het programma getuige van mooie, verdrietige en herkenbare verhalen van de bezoekers. Dat varieert van mensen die een rijbewijs of ID komen ophalen of een baby komen aangeven tot mensen die elkaar het ja-woord geven of hun huwelijk ontbinden.

In Burgerzaken krijgen kijkers de kans om een unieke kijk te krijgen op het dagelijkse leven en de sleutelmomenten in een mensenleven.

Burgers die gevolgd worden

In het nieuwe programma maak je onder andere kennis met Nathalie, die gevolgd wordt als ze zich uitschrijft uit Nederland. Nathalie wenst te emigreren om dichter bij haar moeder te wonen. Daar staat echter wel wat tegenover, want daarvoor moet ze haar kinderen achterlaten in Nederland. Zelf is ze ook op jonge leeftijd in ons land achtergebleven. In Burgerzaken wordt ze gevolgd als ze binnenloopt bij het stadhuis van Den Haag.

Je krijgt ook een kijkje in de situatie van Lucia en Roy, die trouwen in het Stadshuis van Den Haag. Lucia heeft scoliose aan haar rug en is daarom periodes aan huis gekluisterd. Het koppel was van plan om een droomhuwelijk te organiseren, maar door het overlijden van de moeder van Lucia is er besloten om klein te trouwen op het stadhuis.

KRO-NCRV’s Burgerzaken is vanaf dinsdag 14 februari om 21:05 uur op NPO 1 en op NPO Start/Plus te bewonderen.

Meer over