NPO-presentatoren krijgen minder salaris

7 Juni 2017 14:20 | informatief | Door Televizier

© Jean Pierre Heijmans

Het salaris van NPO-presentatoren gaat fors omlaag. Vanaf nu mogen ze niet meer dan 181.000 euro bruto per jaar verdienen. Eerst was dit nog 201.000 euro.

Als reden voor de salarisdaling geeft de NPO aan dat ‘bij de bestedingen van publieke middelen’ een ‘sober beloningsbeleid’ hoort. De NPO wil hun presentatietalenten graag in eigen stal houden, maar geld mag niet de belangrijkste motivatie zijn om bij de publieke omroep te werken, zegt Raad van Bestuur-voorzitter Shula Rijxman.

Grootverdieners

Maar hoe het zit dan met grootverdieners als Matthijs van Nieuwkerk en Paul de Leeuw? Zij mogen hun topsalaris nog even behouden. Volgens de regels mag de NPO acht presentatoren kiezen die meer dan het maximum verdienen. Momenteel zijn dit er vijf, maar de NPO streeft naar nul. Al gaat dat wel nog een tijdje duren: de Raad van Bestuur kan geen lopende contracten tussen omroepen en presentatoren aanpassen.

580.000 euro

Matthijs van Nieuwkerk staat bovenaan het lijstje van NPO-grootverdieners. De DWDD-presentator verdient jaarlijks 580.000 euro. Presentatoren die waarschijnlijk het rijtje afmaken, zijn Giel Beelen (naar verluidt 440.000 euro), Antoinette Hertsenberg (ruim 272.000 euro), Paul de Leeuw (ruim 228.000 euro) en Jeroen Pauw (salaris onbekend).

Schande

De torenhoge salarissen van NPO-coryfeeën komen vaker in opspraak. Een half jaar geleden was Giel Beelen de klos. De 3FM-dj zou volgens de Telegraaf niet 440.000 euro per jaar verdienen, maar 565.000 euro. Het hele land sprak er schade en schande van. Ook politici moesten even slikken toen ze hoorden hoeveel Giel op zijn bankrekening krijgt, maar volgens BNN-VARA klopten de berichten niet.

Lees ook: ‘Giel Beelen verdient 565.000 euro per jaar’.

Meer over