Radar start petitie voor basisinkomen

30 Mei 2017 14:55 | informatief | Door Televizier

© William Rutten

Wordt Antoinette Hertsenberg de redder van werkloze 55-plusser? Haar programma Radar is een petitie gestart voor een experiment met een basisinkomen voor 55-plussers.

De afgelopen weken was in Radar extra te zien hoe moeilijk werkloze 55-plussers het hebben met ingewikkelde regelgeving en de sollicitatieplicht. Soms krijgen ze in het geheel geen inkomen, in andere gevallen levert werken minder geld op dan thuis blijven zitten. 

Schrijnend

Het consumentenprogramma van Avrotros denkt dat oudere werkzoekenden geholpen zouden zijn met een basisinkomen. Antoinette Hertsenberg: „De positie waar oudere werklozen zich in bevinden is vaak schrijnend. Maar drie procent komt weer aan het werk. Er zal echt iets moeten gebeuren voor deze groep en daar kan deze petitie de aanzet voor zijn."

2000 mensen

Het experiment zou kunnen bestaan uit 2000 mensen in de behandelgroep en 2000 mensen in de controlegroep. Mensen die willekeurig worden geselecteerd uit de Nederlandse bevolking tussen 55 jaar en de AOW-leeftijd en die (gedeeltelijk) werkeloos zijn, krijgen de keuze om mee te doen. Dat houdt in dat ze minimaal 5 jaar lang een basisinkomen ontvangen, maar ook onder aangepaste belastingregels vallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het wegvallen van zorg- en huurtoeslag.

Tekenen kan op http://www.radarextra.nl/petitie.

Meer over