Onacceptabel

Staatssecretaris wil in gesprek met NPO na Van Nieuwkerk-onthullingen

20 november 2022 15:45 | informatief | Door Wietse Zuidberg

© Olivier Thijssen
Staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu wil dat de NPO actie gaat ondernemen om ervoor te zorgen dat misstanden zoals ze bij De wereld draait door plaatsvonden voorkomen kunnen worden.

Uslu reageert daarmee op het artikel in de Volkskrant, waarin door oud-medewerkers van DWDD gedetailleerd uit de doeken wordt gedaan hoe de werkwijze van presentator Matthijs van Nieuwkerk jarenlang is geweest.

Onacceptabel gedrag

"Het beeld dat in het artikel wordt geschetst is heel heftig. De publieke omroep, dus ook BNNVara, moet een veilige werkplek garanderen. Voor iedereen", zegt de staatssecretaris in een verklaring. Ze vraagt de NPO om "concrete stappen" te ondernemen om dit "onacceptabele gedrag" in de toekomst te voorkomen.

Succes nooit een excuus

"Het beschreven gedrag is in alle situaties onacceptabel. En succes is nooit een excuus voor onacceptabel gedrag’. Het is vreselijk dat mensen onder deze omstandigheden hebben moeten werken. Het raakt me dat medewerkers zich zo onveilig hebben gevoeld en heel naar zijn behandeld. Zo hoort een werkplek absoluut niet te zijn. Ook niet als mensen onder hoge druk staan", zo zegt Uslu in de verklaring.

Meer over