Fetishbeeldje

Top 3 recordvondsten Tussen Kunst en Kitsch

16 oktober 2019 11:32 | informatief | Door Irma Tomas

© Michel Schnater

In de 35 jaar dat Tussen kunst en kitsch op televisie is, hebben de experts veel bijzondere werken getaxeerd. Dit zijn de drie waardevolste.

Tekst: Dominique Hofman

1. Schilderij uit de Gouden Eeuw
De eigenaar van Het kantwerkstertje erfde het zeventiende-eeuwse schilderij van haar vader en vond het in 2011 hoog tijd om het te laten taxeren. Eerst dacht kunstexpert John Hoogsteder dat het schilderij uit de penseel van oude meester Gabriël Metsu kwam. Nadat hij de signatuur en schilderwijze beter bestudeerde, kwam hij uit bij een mogelijke leerling van Metsu, Joost van Geel. Door het beperkte aanbod zijn Van Geels werken veel waard. Dit schilderij betekende een record voor Tussen kunst en kitsch: Hoogsteder taxeerde het op maar liefst 250.000 euro.

2. Opmerkelijk voorouderfiguur
‘Dan zal ik hem voortaan met meer respect behandelen!’ zei de bezitter van een houten fetishbeeld zes jaar geleden enthousiast. Ze had net van expert Jaap Polak gehoord dat het 150.000 euro waard is. Het beeld van een Congolese figuur werd vroeger neergezet om een voorouder te eren. De spijkers in het beeld kunnen meerdere betekenissen hebben. Misschien wilde de maker een wens doen of wilde hij contact leggen met zijn voorouder. In elk geval geldt: hoe meer spijkers, hoe meer magische krachten het beeld heeft. Volgens Polak is het gemaakt door ‘de Henry Moore van Congo’, al zijn de sculpturen van de Britse beeldhouwer meestal miljoenen waard.

3. Schitterend sieraad
Maar liefst 142 smaragden telt het collier dat de eigenaar in 2013 wilde laten taxeren. Ze kreeg het van haar vader, die het ooit kocht voor zijn vrouw ter ere van hun zestigjarig huwelijk. Het bleek een uiterst duur geschenk: juwelendeskundige Martijn Akkerman schatte de waarde op 125.000 euro. De groene halsketting bevat behalve smaragden ook diamanten van hoge kwaliteit. Op een exclusieve kunstbeurs als de Tefaf zou het sieraad zeker niet misstaan.

 

Tussen kunst en kitsch, NPO 1, 20.35 uur

Meer over