De TV van gisteren: Rieu verslaat Home Alone 2

26 december 2015 07:54 | kijkcijfers | Door Televizier

© Screenshot NPO 1

Eerste Kerstdag werd op grandioze wijze gewonnen door André Rieu. De koning van de wals maakte korte metten met de concurrentie.

RTL 4 bracht Home Alone 2, de kerstfilm uit 1992 wist 780.000 kijkers te bekoren dat toch wat weinig was. Sowieso had de zender een mindere avond, de kerstaflevering van Goede Tijden Slechte Tijden scoorde een verbluffend lage 862.000 soapies.

Vrijthof mon amour

Tussen alle kerstdrukte door bleek André Rieu onweerstaanbaar en zelfs nog populairder dan het Acht Uur Journaal. Voor en na André deed NPO 1 ook goede zaken: 1 miljoen mensen zagen Hello Goodbye en rond de klok van 23.00 uur zaten 836.000 kijkers klaar voor 5 Jaar Later met Jan Smit. Maar de onbetwiste koning van de avond is André. Ook al zijn de melodietjes bekend, Rieu straalt als dirigent, schittert als violist en de duizenden mensen op het Maastrichtse Vrijthof hielden het af en toe niet droog. 1.5 miljoen mensen genoten thuis op de bank van de klassiekers.

Wel viel het op dat er ietwat geknipt en gemonteerd was in het concert.

Freek en Freriks

Ook NPO 2 had een mindere avond. De Slimste Mens, meestal goed voor minstens 1.2 miljoen, bleef steken op 712.000 kijkers. Daarna wist Freek de Jonge 512.000 cabaretliefhebbers te boeien met zijn solovoorstelling Als je me nu nog niet kent. Domineeszoon De Jonge was als vanouds op dreef en kon het niet nalaten zijn publiek met een licht stichtelijke boodschap achter te laten. Die viel niet bij iedereen even goed.

Ranking the Stars onder Adele

Kerst zou niet compleet zijn zonder de feestdageneditie van Ranking the Stars. Vaste presentator Paul de Leeuw vroeg tien BN'ers weer het hemd van het lijf, maar niet veel kijkers wisten de show te vinden. De Leeuw moest het doen met 277.000 fans, terwijl de herhaling van zijn ontmoeting met Adele bijna het dubbele scoorde: 521.000. Zonde, zo blijft het feit dat Ranking-kandidaten Patty Brard én Anny Schilder allebei rond hun 14e al ontmaagd waren een goed bewaard geheim.

Meer over