2012

Weet je nog, toen de wereld verging?

Veronica - zaterdag 3 oktober om 20:00

© © 2009 Columbia TriStar Marketing Group, Inc. All Rights Reserved.
Aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en enorme overstromingen. Als de scriptschrijvers van de film 2012 gelijk hadden gekregen, was de wereld jaren geleden al vergaan.

Volgens een oude Mayakalender zou de wereld in 2012 vergaan. Regisseur Roland Emmerich, dankzij Independence DayGodzilla en The Day After Tomorrow toch een beetje de koning van de rampenfilm, zag daar wel een film in. 

John Cusack

Dat werd 2012 (toepasselijke titel wel). De film gaat over wetenschapper Adrian Helmsley (Chiwetel Ejiofor) die zich bezighoudt met de invloed van onverwachte zonnestormen op de aarde.

De gevolgen zijn volgens hem rampzalig. Helaas zijn er maar weinig mensen die Adrian geloven.
Dan breekt de hel los. Aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, tsunami’s, allesvernietigende overstromingen; er is maar weinig wat de mensheid bespaard blijft.

Iedereen slaat op de vlucht, op zoek naar het laatste stukje veilige aarde. Zo ook journalist Jackson Curtis (John Cusack) en zijn gezin.

2012

2012 moet het niet hebben van zijn diepgravende karakteranalyse of van de indrukwekkende acteerprestaties. De film draait voornamelijk op actie en special effects.

Zo ongeveer elk bekend bouwwerk gaat omver, van de Eiffeltoren tot de Golden Gate Bridge. Bioscoopbezoekers smulden van al die vernieling: 2012 bracht wereldwijd ruim 750 miljoen dollar in het laatje.

Meer over