2Doc: Ithaka - A fight to free Julian Assange

Het lot van WikiLeaks-klokkenluider Julian Assange

NPO 2 - donderdag 9 februari om 23:10

© ABC TV
Klokkenluider Julian Assange is vooral bekend als oprichter van WikiLeaks. De documentaire 2Doc: Ithaka - A Fight to Free Julian Assange volgt de strijd van zijn familie om te voorkomen hem uit te leveren aan Amerika, waar hem 175 jaar celstraf boven zijn hoofd hangt.

De Australiër Julian Assange is journalist, programmeur en internetactivist en vooral bekend als oprichter van klokkenluiderswebsite WikiLeaks. Hij kon zich jarenlang schuilhouden in Londen, in de ambassade van Ecuador. Toch werd hij in 2019 gearresteerd en opgesloten in de zwaarbeveiligde Belmarshgevangenis.

Julian Assange

In opsluiting trouwde hij met Stella Moris, met wie hij al een relatie had en inmiddels ook twee zonen heeft. Moris is ook zijn juridisch adviseur. Zij probeert samen met haar schoonvader te voorkomen dat haar echtgenoot aan Amerika wordt uitgeleverd. Voor het publiceren van geheime dossiers over de oorlogen in Irak en Afghanistan hangt hem een gevangenisstraf van 175 jaar boven het hoofd. 2Doc: Ithaka - A Fight to Free Julian Assange volgt de strijd van de klokkenluidersfamilie.

Meer over