2Doc: Liefsteling

Mantelzorgen op leeftijd en met liefde in 2Doc: Liefsteling

NPO 2 - maandag 11 april om 22:30

© NPO 2
Hetty is 76 jaar en ziet hoe alzheimer haar vijftien jaar oudere geliefde Jeanne langzaam in zijn greep krijgt. Tijdens het aftakelingsproces blijft de liefde, maar verandert Hetty's rol steeds meer in die van mantelzorger. Dat zien we in de documentaire 2Doc: Liefsteling.

Hetty en Jeanne wilden samen oud worden, en dat is gelukt. Inmiddels is Hetty 76 jaar, en behalve de geliefde van de vijftien jaar oudere Jeanne is ze nu ook haar mantelzorger. Jeanne lijdt namelijk aan de ziekte van Alzheimer, en Hetty ziet haar stukje bij beetje verdwijnen. De documentaire 2Doc: Liefsteling volgt het koppel gedurende een periode van tweeënhalf jaar.

Eva van Barneveld

Tijdens het pijnlijke proces blijft de liefde intact, maar verschuiven de verhoudingen in de relatie. Hetty worstelt met wat Jeanne nog kan begrijpen en vindt het moeilijk om hulp in te schakelen. Met Liefsteling maakte regisseur Eva van Barneveld een ode aan de liefde: "Ik hoop te laten zien wat de kracht van liefde is én dat je het leven kleur kunt geven, onafhankelijk van je leeftijd."

Meer over