A Bridge Too Far

Sean Connery vecht in de slag om Arnhem

RTL 7 - dinsdag 4 mei om 20:03

© AGENTUR: BMS Platt GmbH
In 1944 beraamden de geallieerden een plan om een aantal strategisch belangrijke bruggen over de Rijn te veroveren op de Duitsers: Operatie Market Garden. A Bridge Too Far vertelt het verhaal van deze operatie.

De basis van Operatie Market Garden was simpel, maar A Bridge Too Far laat zien dat de uitvoering ervan een stuk ingewikkelder was dan de geallieerden vooraf hadden voorzien.

A Bridge Too Far

Het plan bestond uit twee onderdelen: aan de ene kant dropten de geallieerden grote hoeveelheden parachutisten achter vijandelijke linies, aan de andere kant trokken grondtroepen in rap tempo op naar Arnhem om de paratroopers bij te staan.

Operatie Market Garden mislukte uiteindelijk omdat de geallieerden er niet in slaagden om de laatste brug in te nemen: Arnhem bleek letterlijk A Bridge Too Far – een brug te ver dus.

Sean Connery

Hoewel je dus al van tevoren weet hoe A Bridge Too Far af gaat lopen, blijft de film toch de volledige drie uur lang spannend. Dat komt deels door de spectaculair in beeld gebrachte veldslag. 

Ook de cast, met topacteurs als Sean Connery, Gene Hackman, Dirk Bogarde, Michael Caine en Anthony Hopkins draagt daaraan bij. 

A Bridge Too Far is een verfilming van het gelijknamige boek dat de Ierse journalist Cornelius Ryan in 1974 over Operatie Market Garden schreef. 

Meer over