Adriaan van Dis, een wanhopig optimist

Bijzonder portret van Adriaan van Dis

NPO 2 - zaterdag 18 december om 20:21

© VPRO
Coen Verbraak portretteert in Adriaan van Dis, Een Wanhopige Optimist schrijver en presentator Adriaan van Dis. De mannen ontmoeten mensen die een belangrijke rol speelden in het leven van Van Dis, onder wie de Zuid-Afrikaanse schrijver Breyten Breytenbach.

Auteur en televisiepresentator Adriaan van Dis werd op 16 december 75 jaar. Een prima gelegenheid voor een mooi portret, vindt programmamaker Coen Verbraak.

Adriaan van Dis

In Adriaan van Dis, Een Wanhopig Optimist bezoeken de mannen mensen en plekken die een belangrijke rol speelden in het leven van Van Dis. Zo gaan ze naar Parijs, waar Van Dis een ontmoeting heeft met de ooit verbannen Zuid-Afrikaanse schrijver Breyten Breytenbach, die een groot voorbeeld voor hem is.

Bijzonder Portret

Ook zijn er gesprekken met de regisseur van zijn boekenprogramma, collega Geert Mak en uitgever Tilly Hermans. Uiteindelijk komt alles samen in Bergen aan Zee, waar nog steeds het migrantenhuis staat waar Van Dis zijn jeugd doorbracht en waar hij ook alvast zijn laatste rustplaats heeft uitgezocht.

Meer over